Ljubimci Magazin

Bezuslovna ljubav: Psi se saosećaju sa ljudima

Psi su najbolji prijatelji ljudi. Često su kućni ljubimci, a njihova saosećajnost i briga o nama je ono što ih čini posebnim. Da li znate kako psi znaju kako se osećamo?

Ako imate psa – sigurno ste primetili da se i on često oseća kao i vi. Kada ste tužni i želite samo da ležite u krevetu ili da pokinjeno gledate svoju omiljenu seriju – i vaš ljubimac neće imati ništa protiv da sa vama leži i da se ne pomera.

Isto tako – kada ste jako raspoloženi, spremni za igranje ili šetnju i jednostavno ne možete da se zaustavite od pozitivne energije koja vas ispunjava – i vaš najverniji prijatelj će biti isto tako raspoložen i trčaće za vama i oko vas.

pas-2
Pixabay

Psima je dovoljno da samo vide svog gazdu – već znaju kako se on oseća. Ako ste tužni možete primetiti da će pas pokušati da vas oraspoloži, ali ako ne bude uspevao u tome – odustaće i ponašaće se kao i vi.

Nakon temeljnog istraživanja, naučnici su došli do zaključka da psi imaju visok nivo empatije prema ljudima, ali oni mogu i da prepoznaju raspoloženja kod ljudi. Pre ovog istraživanja, prepoznavanje raspoloženja – kao sposobnost – bila je pripisivana samo ljudima.

U životinjskom svetu to je drugačije. Mnoge životinje mogu da prepoznaju šta druge životinje “osećaju”, odnosno kakve su im namere – ali to se odnosi najčešće samo na životinje unutar iste vrste.

pas-3
Pixabay

Za prepoznavanje osećanja druge vrste – mozak mora da ima mogućnost da slike i zvuke preobrati u mentalne reprezentacije koje kasnije procenjuje, upoređuje, povezuje i kombinuje – pa tako dolazi i do zaključka o osećanjima i raspoloženju nekoga drugog.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa britanskog Univerziteta Linkoln i brazilskog Univerziteta u Sao Paulu uključivalo je 17 pasa koji su bili u situaciji da posmatraju fotografije ljutih i nasmejanih lica, a istraživači su istovremeno puštali i zvuke veselih i iznerviranih glasova.

Psi su uspeli da povežu glas sa slikom, odnosno da smeh povežu sa fotografijom na kojoj je osoba nasmejana, kao i da iznerviran glas poveže sa slikom na kojoj je osoba namrgođena, odnosno ljuta.

devojka-pas
Pixabay

Postoji razlika između onoga što psi mogu da nauče, pa tako mogu da znaju kako da reaguju na određene glasovne komande, ali ovde nije reč o dresuri.

Ovo istraživanje uključivalo je pse i njima potpuno nepoznata lica na slikama, kao i potpuno nepoznate glasove na snimcima, a ipak su oni uspeli da povežu glas i fotografiju na pravi način, što pokazuje da je psima, kao i ljudima, urođeno to da prepoznaju raspoloženje, što je veliki napredak u nauci i istraživanju životinja.

Ovo su 10 rasa pogodnih za život u stanu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link