Magazin Novi Sad

LSV i VP: “Mi smo otpadnici” a beogradske vlasti nacionalisti, govore kao Franjo Tuđman

Lsv
Foto: N1

Vojvođanski front, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija (VP) žustro su odreagovali povodom izjave direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladina Kovačevića. Direktor RZS-a stavio je do znanja da će građani koji se na popisa stanovništva 2022. godine budu izjašnjavali kao Vojvođani biti svrstani pod kategoriju regionalna pripadnost.

Svoj stav Kovačević je obrazložio time što Vojvođani ne postoje kao nacija i rekao da ga ne zanima inicijativa vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih. On je na taj način odgovorio na napore lidera Vojvođansog fronta, Aleksandra Čanka (LSV) i Dragana Odžića (VP), koji su pokušali da izdejstvuju priznavanje vojvođanskog identiteta.

Predsednik VP-a Dragan Odžić i portparol LSV-a Dragan Marton uputili su zajedničko saopštenje i poručili da Miladin Kovačević “krsti” pravo o slobodnom izjašnjavanju po sopstvenom nahođenju. Odžić je poručio Kovačeviću da podnese ostavku ukoliko je nesposoban da obavlja svoj posao. Marton je naglasio da bi beogradske vlasti da razvrstavaju građane po nacionalnim torovima, nazvavši ih nacionalistima koji znaju samo da atakuju i vređaju, i uporedio njihove reči sa Franjom Tuđmanom.

Beogradski nacionalisti, reči identične Franji Tuđmanu

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju:

– Beogradske vlasti, sasvim je jasno, nisu spremne da prihvate činjenicu da u Srbiji mogu živeti i ljudi koji imaju snažan vojvođanski identitet. Oni bi građane da razvrstavaju po nacionalnim torovima – ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

On je istakao da Vojvođani na to ne pristaju.

– Njihove reči identične su etiketama koje je Istrijanima u Istri devedesetih lepio Franjo Tuđman. Za njih smo mi “otpadnici” i “urušitelji” nacionalnog bića. Ponovo se pokazuje da nacionalisti i ne znaju ništa sem da napadaju, vređaju i lepe etikete – naglašava Marton i poručuje:

– Mi ostajemo Vojvođani, građani Republike Srbije – navodi portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

Odžić: Direktor RZS-a nesposoban, ostavka

U saopštenju, oni su naveli da obrada podataka ne može biti važnija od garantovane slobodne volje građana da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti, Ustava republike Srbije. Kao i svih drugih međunarodnih akata koji definišu slobodno izjašnjavanje i tačno upisivanje u popisni registar. Dragan Odžić je izneo kritike na račun direktora RZS-a Miladina Kovačevića:

– Nije na vama da tumačite bilo čije osnovno ljudsko pravo o slobodnom izjašnjavanju, ili da ga kao u ovom slučaju “krstite” u skladu sa vašim viđenjem stvari, nego da ga poštujete i sprovodite u skladu sa činjeničnim stanjem i onako kako se svaki pojedinac bude izjasnio – stav je Odžića, koji je u zaključku dodao:

– Ako niste sposobni da obavljate posao koji vam je dodeljen, podnesite ostavku, umesto što namećete neka svoja rešenja i kršite sve pozitivne međunarodne norme o slobodnom izjašnjavanju građana o nacionalnoj pripadnosti – odbrusio je predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link