Beograd Vesti

Žaklina slomila rebro na poslu i dobila otkaz tokom bolovanja: “Ne mogu na operaciju, jer nemam osiguranje”

žaklina garović
Foto: Printscreen

Radnica roštiljarnice u Beogradu, Žaklina Garović (48), tvrdi da ju je poslodavac bez ikakvog obaveštenja otpustio, jer je otišla na bolovanje zbog povrede na radnom mestu.

Nakon što je 16. oktobra na radnom mestu u brzoj hrani na Vidikovcu slomila rebro, Žaklina je otišla na bolovanje i poslodavac joj je dao otkaz.

– Sada nemam zdravstveno osiguranje i ne mogu da odem na operaciju tumora na jajnicima koja je bila zakazana za ovu nedelju, kaže Žaklina za Kurir.

– Rebro sam slomila kada sam radila drugu smenu do 23 sata. Završavala sam popis, ali pred kraj smene je naišla velika gužva. Dvadesetak gostiju je ušlo u lokal, a ja, kao radnica, nisam mogla da odbijem toliki broj narudžbina.

Pokušala sam da dohvatim ključeve koji su mi trebali da siđem u prizemlje po meso. Tom prilikom sam nezgodno pala i povredila se. Iste sekunde sam osetila da je nešto krcnulo i počelo je da boli – navodi Garovićeva i dodaje:

– Završila sam smenu i sutradan otišla kod lekara. Ispostavilo se da je povreda ozbiljna, jer sam slomila rebro. Zato sam morala da uzmem bolovanje, ali mi je ono izašlo na nos. Prošlo je nekoliko dana kako sam na bolovanju i borim se sa bolovima, a gazda me zove da se vratim na posao, jer navodno nema ko da radi.

Žaklina tvrdi i da je tada na svoju ruku zaključila bolovanje i vratila se na posao kako bi mu pomogla i izašla mu u susret, iako joj je doktorka rekla da je prelom rebra opasan i da mora da se odmara minimum dva, tri meseca.

– Ja to na svoju ruku nisam poslušala, a iz dana u dan su bolovi na poslu bili sve jači. Kada više nisam mogla da izdržim bolove i da radim, zamolila sam kolegu iz druge smene da pokrije i moju smenu. Nakon što sam gazdi saopštila da po drugi put moram da uzmem bolovanje, on mi je poručio da se, ako opet odem na bolovanje, više ne vraćam na posao. Prilikom tog razgovora sam doživela i razne uvrede – tvrdi Garovićeva i dodaje:

– Pored svega toga, tada su mi kod lekara prilikom snimanja otkrili i tumor na oba jajnika i saopštili da moram na operaciju. Intervencija je zakazana za ovu nedelju, a ja sam kod doktora saznala da nemam overenu knjižicu i da me je poslodavac otpustio.

Vlasnik brze hrane na Vidikovcu, Dobroslav Lalević, kaže da je bivša radnica, koja je kod njega bila zaposlena po ugovoru na neodređeno, na poslu dobila povredu zbog nemara.

– Nakon te povrede otišla je na bolovanje, a zatim se posle nekog vremena vratila i počela da radi. U to vreme ja sam kao poslodavac održao jedan sastanak sa zaposlenima zbog odnosa u firmi. Tom sastanku je prisustvovala i ona, naljutila se i rekla da joj nije dobro i da će otvoriti bolovanje. Rekao sam joj da, ukoliko zaista nije dobro, treba da se leči. Nakon toga ona je primila smenu, napustila radno mesto i otišla na bolovanje – objašnjava Lalević i dodaje:

– Zbog tog problema kontaktirao sam sa inspekcijom rada i inspektorka mi je rekla da po zakonu imam prava da joj pošaljem opomenu pred otkaz. Papire smo poslali na adresu iz lične karte. Međutim, ona ne živi na toj adresi i papiri su bili vraćeni. Ostavili smo ih na oglasnoj tabli u firmi i nakon 15 dana je dobila otkaz. Može slobodno da me tuži, ali mi smo uradili sve po zakonu.

Žaklina ističe da o otkazu nije obaveštena i da ništa nije ni potpisivala.

– U velikom sam problemu, nemam osiguranje i operacija mora da se odloži. Saznala sam i da su odmah zaposlili drugu radnicu. Poslodavcu ću poslati opomenu pred utuženje.

Izvor: Kurir

Beograđanka dobila otkaz zbog bubuljica i svi su puni razumevanja za poslodavca (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link