Magazin

Bili su omiljeni brat i sestra Jugoslavije, a da li znate kako se zovu?

Ove igračkice mogle su se videti u mnogim jugoslovenskim kućama. Ako ste ih ikada imali onda znate i njihovu tajnu – bata i seka zapravo su kasice za štednju iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje su bile zaštitni znak Beobanke.

Dve male gumene figure dečaka i devojčice obučene u srpsku narodnu nošnju koje su bile i igračke i kasice hiljadama dece širom Jugoslavije, zvale su se Stanimir i Stanimirka.

On je imao šajkaču, ona kosu upletenu u kike, a oboje su imali i torbicu prebačenu preko ramena, piše Istorijski zabavnik.

Novčići su se ubacivali kroz prorez na Stanimirovoj šajkači, a Stanimirki je prorez bio na razdeljku. Kada se kasica napuni sitninom, jedini način da se dođe do novca bio je da se lutkici skine glava.

Ideja bankara koja se krila iza Stanimira i Stanimirke bila je jednostavna – kroz igru i zabavu mali pioniri učili su da štede i budu odgovorni prema svakom dinaru.

U to vreme Stanimir i Stanimirka bili su deo novogodišnjih paketića koje su delili sindikati, ali do njih se dolazilo i tako što bi Beobanka rado delila simpatične figure svojim malim štedišama.

Mnogi su ih sačuvali kao drage uspomene, sa kojima se danas igraju i njihova deca i unuci.

Omiljena kravica Jugoslavije odjednom je nestala sa rafova

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

411 Shares
411 Shares
Share via
Copy link