Magazin

Nataša Bekvalac kuma Prajda i nova gej ikona, Karleušu nisu pozvali ni da nastupa

prajd-nata-jk
Kolaž/Printscreen

Pevačica Nataša Bekvalac kuma je sutrašnjeg Prajda ponosno je saopštio Beograd Prajd, organizator Nedelje ponosa i tradicionalne šetnje. Ma šta to značilo. To „kuma“. Nije krstila Paradu ponosa svakako, ali gde ćeš Prajd bez gej ikone?!

Tokom čitave muzičke karijere, Nataša Bekvalac bila je saveznica LGBTI+ zajednice u Srbiji.

I to nikada nije krila. Još 2016. godine je kao muzička gošća na Beograd Prajdu imala nastup i nedvosmisleno iskazala punu podršku Prajdu i LGBTI+ zajednici u Srbiji.

Prošle godine učestvovala je u kampanji Beograd Prajda „Šta nas žulja“, kako bi srpskoj javnosti stavila do znanja važnost usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama.

Na svom koncertu u Beogradskoj areni 2019. godine, deo nastupa posvetila je podršci LGBTI+ osobama tako što je arenu osvetlila u duginim bojama. Iste godine proglašena je za gej ikonu.

E, sad, organizatori koji su s ponosom objavili da im je slatka Nata kuma, kao da su zaboravili svoju dugogodišnju saveznicu, koja je skoro tri decenije podržavala LGBT organizaciju, Jelenu Karleušu. Čak je nisu pozvali ni da učestvuje kao izvođač, pa će, osim Nataše Bekvalac, nastupati Sara Jo, Sajsi MC, Bojana Vunturišević i drugi.

Tim povodom oglasila se pop diva, koja je otkrila da to nije njenom odlukom, već odlukom organizatora.

„Zbog mnogobrojnih pitanja zašto ne nastupam na sutrašnjem Prajdu, želim da poručim svima da su tu odluku doneli isključivo organizatori Prajda. Tačnije, oni smatraju da ja nisam neko ko je za skoro tri decenije rada, doprineo borbi za prava LGBT zajednice na Balkanu i da mi na sutrašnjem Prajdu nije mesto.

Molim sve da ne misle da ja nisam želela da dam svoj doprinos i nastupim u mom gradu! Svaki moj koncert, svako moje javno pojavljivanje je javna borba za vaša prava, LGBT zastave se skoro 27 godina vijore na svakom mom koncertu i kad je to bilo opasno, kada sam zbog toga stradala, kada to nije smeo a moje kolumne i javni istupi zauvek su zadali temelj borbe za ravnopravnost na Balkanu.

karleusa-stori-gej-ikona
Printscreen/Instagram

„Kao neko ima mnogobrojne gej fanove, kao neko čiji su najbolji prijatelji gej ljudi, želim da naglasim da nepoštovanje od strane organizatora prema meni neće sprečiti moju borbu za pravu stvar, a to je borba za ljudska prava, slobode i ravnopravnost. Ono što rade meni, ja neću dozvoliti da rade vama“, napisala je Jelena Karleuša na svom Instagramu.

U isto vreme, lepa Nata na svom Instagram nalogu poziva u sutrašnju šetnju i na koncert:

„Dragi drugari, hocu da vas pozovem da sutra dodjete od 16:30 u park Manjez da zajedno setamo za ljubav i slobodu, za dostojanstvo i jednakost i da zajedno podrzimo nase prijatelje, bracu, sestre i sugradjane u borbi za osnovna prava. Ove godine su me pozvali da budem kuma Prajda i to je za mene velika cast, nadam se da cu biti dostojna ☺️
Posle setnje se vidimo na velikom koncertu u 21h na istom mestu, moja ekipa sa kojom smo radili na koncertu SOS za ljubav i ja smo vam spremili pravi sou 🤩
Vidimo se, dodjite sa ljubavlju u srcima“, napisala je Nataša Bekvalac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nataša Bekvalac (@bekvalceva)

U isto vreme, dok se priprema Prajd, komentari na vest o tome da je Nataša Bekvalac kuma ovogodišnje Parade ponosa su mizogini, ružni, netolerantni i u suštini oslikavaju atmosferu u društvu. Uglavnom se bave njenim privatnim životom, muškarcima, udajama…

Za sutra, gotovo u identično vreme, ovih dana se na društvenim mrežama najavljuje skup antivaksera, antimaskera, antiglobalista i drugih organizacija, a sve, navodno, pod okriljem ideje da se „stane na put najavljenim kovid propusnicama“, pišu mediji.

Da li je u toj „agendi“ i anti-prajd protest ostaje da se vidi. Nadajmo se da nije, jer podela na brdovitom Balkanu nikad više, a dobrote i razumevanja među ljudima sve manje…

Karleuša žestoko o Palmi: “Sve se tajne otkriju kad – tad. NA PRIMER, SAD”

195 Shares
195 Shares
Share via
Copy link