Magazin

Vest da se BBC ‘poklonio Srbiji’ zbog načina borbe sa epidemijom izmišljena

Portal Telegraf prvi je preneo vest da se BBC Srbiju stavio na drugu poziciju top-liste zemalja koje su se na najbolji način suočile sa pandemijom koronavirusa. Ipak, takva lista je izmišljena. Portal fakenews nije uspeo da pronađe takvu reportažu, pa su se za odgovor obratili urednicima portal BBC i BBC na srpskom.

U spornom tekstu piše da se Srbija našla na drugom mestu liste, odmah iza Slovenije, a tu tvrdnju je potom preneo i Informer, uz naslov „Britanski BBC se poklonio Srbiji! Beograd je održao čas svetu kako se reaguje na pandemiju korone!“, kao i Alo, uz naslov „Britanski BBC odao priznanje Srbiji na reakciji protiv korone! Na drugom smo mestu, nećete verovati ko je prvi“.

Da su ovakvi hvalospevi izmišljeni, za Tragač je najpre potvrdila servisna urednica BBC na srpskom jeziku Aleksandra Nikšić.

„BBC nije objavio tu reportažu. Prema onome što je viđeno, u tim tekstovima uzet je pasus iz jedne tekstualne reportaže kako se različite zemlje bore protiv virusa, i verovatno, ove vesti o ruskoj pomoći (1, 2)“, kazala je Nikšić za FakeNews Tragač.

Novinarka BBC Rejčel Šrajer rekla je za Tragač da je jedini tekst objavljen za vreme pandemije koji Srbiju i Sloveniju pominje u kontekstu rangiranja onaj u kojem BBC slikovito prikazuje period kada su države sveta registrovale prvu obolelu osobu i redosled kojim su uvodile mere za suzbijanje virusa. Osim u prikazu vremenskog sleda događaja, nijednoj državi nije dat epitet da je najbolje odreagovala, niti se čitanjem grafika može doći do takvog zaključka, imajući u vidu to da su države sveta primenjivale raznovrsne metode borbe protiv virusa.

Dopisnik BBC sa Balkana Gaj de Louni takođe za Tragač potvrđuje da ovakvu informaciju nije preneo, ali je upravo on bio producent kratke reportaže za BBC, iz februara ove godine, koja Srbiju svrstava u vrh jedne druge liste. On je u njoj skrenuo pažnju na visok nivo zagađenja vazduha u Srbiji, probleme sa kojima se suočavaju biciklisti u gradovima i „najveću stopu smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Evropi”.

Kada ‘novinarima’ zafali senzacije, usamljeni starac postaje ‘tempirana bomba’

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

423 Shares
423 Shares
Share via
Copy link