Magazin Srbija

Na bazenu u Novom Pazaru striktno po Kuranu – muškarci i žene u odvojenim smenama

novi-pazar-bazen

U centru Novog Pazara nalazi se gradski bazen, ujedno jedini bazen u gradu i jedino mesto gde Novopazarci mogu pronaći osveženje i spas od vrućina. Par manjih bazena postoji još u novopazarskoj banji, međutim broj kupača koji bi koristili usluge bazena nadilazi kapacitete koji su vrlo mali da bi se u ovim vrelim danima zadovoljili svi žitelji grada sa više od 120.000 stanovnika. Za naredne dane meteorolozi su najavili crveni meteo alarm. Po prognozama u danima koji slede Srbiju i Novi Pazar čekaju temperature od 34 do 37 stepeni.

Javnosti je malo poznato da u Srbiji, samo u Novom Pazaru na bazenima postoje odvojeni rasporedi termina  za muškarce i žene, prenosi Nova.rs.

Jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17 sati i tada je muškarcima strogo zabranjen ulazak i boravak na bazenu. Tako muškarci mogu da se kupaju svakog dana od 11 do 15 i od 17 do 19 časova.

U ostalim sandžačkim gradovima u kojima postoje bazeni ovog tipa ne postoji ovakav slučaj. Recimo u Tutinu, ženski termin ne postoji, ali neretko se dešava da žene zakupe privatni termin i kupaju se odvojeno od muškaraca.

Za razliku od ženskog termina za vreme muških mogu da se kupaju i žene, tako da često ima žena koje se kupaju zajedno za muškarcima.

Osim toga što je muškarcima kupanje zabranjeno u pomenutom terminu, gradski bazen je i ograđen kako muški prolaznici pokraj bazena ne mogu da vide svoje sugrađanjke koje se sunčaju ili plivaju.

Odvajanje muškaraca i žena i ovakav raspored termina na snazi je u poslednjih 15 godina. Sagovornici kažu da je od tada rast interesovanja za verske obaveze koje nalaže islam sve veće, a čijih je sledbenika u ovom gradu većina.

Građani Novog Pazara koji vreme na bazenima žele da provedu sa svojim drugaricama, devojkama ili suprugama, uglavnom su prinuđeni da takvu zabavu potraže u okolnoj Raški, Jošaničkoj banji ili čak na Kopaoniku. Nadležne institucije u ovom gradu govore da oni ne treba da odlučuju kako će bazeni poslovati i raspoređvati termin, budući da u ovom gradu postoji samo jedan olimpijski bazen. Prethodnih godina bazen najčešće zakupljuju privatna lica, koja se smenjuju iz sezone u sezonu.

Novopazarcima je obećano će se u ovom gradu napraviti i zatvoreni bazen koji je prema najavama vlasti u ovom gradu trebao biti gotov još u decembru 2012. Godine. Međutim, na mestu na kom je do prethodne godine stojala i tabla sa projektom bazena sada je izgrađen park.

Zainteresovanih građana je sigurno mnogo više od broja korisnika usluga bazena u ovom gradu, obzirom da je jedini bazen u Novom Pazaru mali da primi sve koji žele da provedu vreme upravo na njemu. Ostaje pitanje gde Novopazarci mogu da pronađu osveženje od tropskog talasa i vrelih dana koji nas očekuju ovog leta.

Krater na mostu kod Novog Pazara simbolično oslikava samo nama znan put ka ponoru i dnu

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Bravo, zaostalo da ne moze vise. Ako je to gradski bazen a zivimo u sekularnoj drzavi zar nije krsenje ustava ta segregacija?? Gde je pravna drzava sada, gde je cuveni vitez vucko sada? Plasi se kamenica?

3.3K Shares
3.3K Shares
Share via
Copy link