Magazin Srbija

Na bazenu u Novom Pazaru striktno po Kuranu – muškarci i žene u odvojenim smenama

novi-pazar-bazen

U centru Novog Pazara nalazi se gradski bazen, ujedno jedini bazen u gradu i jedino mesto gde Novopazarci mogu pronaći osveženje i spas od vrućina. Par manjih bazena postoji još u novopazarskoj banji, međutim broj kupača koji bi koristili usluge bazena nadilazi kapacitete koji su vrlo mali da bi se u ovim vrelim danima zadovoljili svi žitelji grada sa više od 120.000 stanovnika. Za naredne dane meteorolozi su najavili crveni meteo alarm. Po prognozama u danima koji slede Srbiju i Novi Pazar čekaju temperature od 34 do 37 stepeni.

Javnosti je malo poznato da u Srbiji, samo u Novom Pazaru na bazenima postoje odvojeni rasporedi termina  za muškarce i žene, prenosi Nova.rs.

Jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17 sati i tada je muškarcima strogo zabranjen ulazak i boravak na bazenu. Tako muškarci mogu da se kupaju svakog dana od 11 do 15 i od 17 do 19 časova.

U ostalim sandžačkim gradovima u kojima postoje bazeni ovog tipa ne postoji ovakav slučaj. Recimo u Tutinu, ženski termin ne postoji, ali neretko se dešava da žene zakupe privatni termin i kupaju se odvojeno od muškaraca.

Za razliku od ženskog termina za vreme muških mogu da se kupaju i žene, tako da često ima žena koje se kupaju zajedno za muškarcima.

Osim toga što je muškarcima kupanje zabranjeno u pomenutom terminu, gradski bazen je i ograđen kako muški prolaznici pokraj bazena ne mogu da vide svoje sugrađanjke koje se sunčaju ili plivaju.

Odvajanje muškaraca i žena i ovakav raspored termina na snazi je u poslednjih 15 godina. Sagovornici kažu da je od tada rast interesovanja za verske obaveze koje nalaže islam sve veće, a čijih je sledbenika u ovom gradu većina.

Građani Novog Pazara koji vreme na bazenima žele da provedu sa svojim drugaricama, devojkama ili suprugama, uglavnom su prinuđeni da takvu zabavu potraže u okolnoj Raški, Jošaničkoj banji ili čak na Kopaoniku. Nadležne institucije u ovom gradu govore da oni ne treba da odlučuju kako će bazeni poslovati i raspoređvati termin, budući da u ovom gradu postoji samo jedan olimpijski bazen. Prethodnih godina bazen najčešće zakupljuju privatna lica, koja se smenjuju iz sezone u sezonu.

Novopazarcima je obećano će se u ovom gradu napraviti i zatvoreni bazen koji je prema najavama vlasti u ovom gradu trebao biti gotov još u decembru 2012. Godine. Međutim, na mestu na kom je do prethodne godine stojala i tabla sa projektom bazena sada je izgrađen park.

Zainteresovanih građana je sigurno mnogo više od broja korisnika usluga bazena u ovom gradu, obzirom da je jedini bazen u Novom Pazaru mali da primi sve koji žele da provedu vreme upravo na njemu. Ostaje pitanje gde Novopazarci mogu da pronađu osveženje od tropskog talasa i vrelih dana koji nas očekuju ovog leta.

Krater na mostu kod Novog Pazara simbolično oslikava samo nama znan put ka ponoru i dnu

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Bravo, zaostalo da ne moze vise. Ako je to gradski bazen a zivimo u sekularnoj drzavi zar nije krsenje ustava ta segregacija?? Gde je pravna drzava sada, gde je cuveni vitez vucko sada? Plasi se kamenica?

OGLAS

3.3K Shares
3.3K Shares
Share via
Copy link