Magazin Recepti

Prepoznatljivo hrskave i tamnosmeđe – u čemu je tajna bavarskih pereca?

bavarska_pereca
Foto: Pixabay

Prepoznatljive su po obliku upletenog čvora. Kora im je hrskava, a takva je zahvaljujući specifičnom postupku pripreme u sodi za pranje ili lužini (Laugenbrezel).

Prema zapisima, smatra se da su nastale još u ranom srednjem veku, i to u 6. ili 7. veku kada su ih osmislili monasi. Prema jednoj legendi, bavarske perece su prvi put napravljene 1477. godine, kada je pekar u Virtembergu morao da stvori novo pecivo kako bi izbegao kaznu. Vojvoda mu je dao zadatak da napravi pecivo kroz koje mogu proći tri zraka sunca – i upravo je to dalo oblik pereci, prenosi Index.hr.

Hrskava tekstura nastala je tek u 19. veku, kada je bavarski pekar Anton Nepomuk Pfanenbrener slučajno otkrio tehniku umakanja peciva pre pečenja u mešavinu soli, sode bikarbone i vode – što im daje prepoznatljivu hrskavost i tamnosmeđu boju.

Bavarske perece su nezaobilazni deo Oktoberfesta i tradicionalnih bavarskih pivnica, a često se poslužuju s maslacem, belim sirom, belim kobasicama i, naravno – pivom. Klasične bavarske perece imaju mekšu sredinu i hrskavu koru, a često se posipaju krupnom solju.

Sastojci

glatko brašno
suvi kvasac
smeđi šećer
otopljeni maslac
topla voda

Za rastvor:

voda
so
soda bikarbona
krupna so

Priprema

Pripremite kvasac pa umešajte so, smeđi šećer i otopljeni maslac. Postepeno dodajte brašno pa mešajte dok testo ne postane gusto. Dodajte ostatak brašna i nastavite da mešate. Zamesite testo rukama pa ga oblikujte u kuglu, prekrijte peškirom i ostavite na sat vremena.

Testo premesite pa ga podelite na 12 komada i oblikujte svaki u dugu kobasicu. Zatim zavrnite u oblik perece. Pripremite rastvor – zagrejte vodu sa solju i sodom bikarbonom u velikom loncu – pa dodajte perece i kuvajte ih 30 sekundi. Slažite ih na tepsiju za pečenje i pecite dok ne postanu zlatnosmeđe boje.

Izvor: Index.hr

Kolač sa protesta išao kao alva, ovo je recept (FOTO)

Share via
Copy link