Novi Sad

Ako se parkirate na mesto za osobe sa invaliditetom čak i na „5 minuta“, ovo će vas sačekati. A i zaslužili ste

parkiranje
Foto: 021.rs

Novosadsko udruženje „Za društvo ravnopravnih“ pokrenulo je akciju „Ni minut na žuto“, čiji je cilj da opomene nesavesne vozače da ne parkiraju na mesta predviđena za osobe sa invaliditetom.

Tokom ove akcije, aktivisti uduženja će vozila parkirana na ova mesta obeležavati flajerima kojima će vozače upozoravati na prestup koji su napraviili.

Parkiranje na ovakvim mestima onemogućava osobe sa invaliditetom da normalno izlaze i ulaze iz vozila, jer na drugim parking mestima zbog konfiguracije nema dovoljno prostora.

– Predost tih mesta je što su najbliža objektima i što ima dovoljno mesta da se otvore vrata. Ključni problem je, čak i na mestima koja su obeležena za osobe sa invaliditetom, kad ti se neko ‘zalepi’ za vrata i onda su šanse da uđeš u auto minimalne. U tom slučaju, mora neko da pomogne i isparkira auto napolje kako bi normalno ušao u njega – kaže Zvonko Nikolić.

Prema njegovom iskustvu, „Parking servis“ ima razumevanja, pa kada koriste mesta koja nisu predviđena za osobe sa invaliditetom oni ne naplaćuju kazne. Ipak, kako kaže, nijedna osoba sa invaliditetom ne parkira na mesto koji nije obeleženo za to jer je bahata nego zato što su mesta rezervisana za njih zauzeta.

– Nije bitno da li je minut ili sat vremena, ja u tom momentu ne mogu da se parkiram na mestu koje mi je potrebno. Razumem da je parkiranje u Novom Sadu svakako agonija za vozače i kada na to dodate osobu sa invaliditetom i kolica onda problemi sa kojima se suočavaju i drugi vozači u gradu postaju mnogo veći – objašnjava Nikolić.

Još jedan problem je i sam broj parking mesta u gradu, od kojih je pet odsto rezervisano za osobe sa invaliditetom. Ovaj broj je odmeren prema broju stanovnika u gradu, a kako kaže Nikolić tom prilikom nije uzeta u obzir činjenica da u Novi Sad na brojne događaje dolaze i stanovnici drugih opština kojima su ovakva parking mesta takođe potrebna.

Izvor: 021.rs

Automobil parkiran ispred kontejnera zatrpan đubretom, jer smeće zaslužuje smeće

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link