Magazin

Ovih 10 stvari nikako ne biste smeli da ostavljate u vozilu u zimskom periodu

automobil zima
Foto: Pixabay

Jutarnje temperature uveliko su se spustile u minus, a hladan severac probija do kostiju – pouzdan znak da je zima stigla u sve krajeve naše zemlje.

Pored toga što se može destiti da imamo problema sa startovanjem smrznutih vozila, poznato je da neke stvari i proizvodi ne podnose dobro zimu i mogu da se oštete na niskim temperaturama.

I ne samo to, mogu da naprave štetu i drugim predmetima oko sebe, pa i samom automobilu.

Zbog toga su stručnjaci za automobilizam iz CarMoneya otkrili stvari koje zimi nikako ne smete ostavljati u automobilu, prenosi N1 Zagreb.

Lekovi

Mnogi ljudi ostavljaju svoje dnevne lekove u automobilu kao podsetnik da ih ponesu na svakodnevno putovanje, ali ostavljanje lekova u automobilu preko noći tokom zime može da umanji njihovu učinkovitost.

Tvrde tablete i kapsule bi trebalo da budu najmanje oštećene, ali tečnosti i lekovi za injekcije mogu doživeti promene s niskim temperaturama.

Lekovi automobil
Foto: Pixabay

Uvek čuvajte svoje lekove na sobnoj temperaturi kako bi zadržali svoju učinkovitost.

Naočare

Ostavite li svoje naočare za čitanje ili čak za sunce u automobilu tokom zimskih meseci, mogli biste otkriti da će se lako slomiti.

Ekstremno niske temperature mogu oštetiti sočiva, uzrokujući njihovo širenje i skupljanje, čineći pritom okvire podložnima pucanju.

Ukoliko već držite naočare u automobilu, stavite ih u futrolu.

Muzički instrumenti

Uvek unesite muzički instrument u kuću, kako biste izbegli nenamerno oštećenje u hladnoći.

Violine, gitare i violončela i drugi drveni instrumenti osetljivi su na skupljanje i širenje na niskim temperaturama, što će oštetiti ili slomiti spojeve, čineći ih neupotrebljivima za sviranje.

Baterije

Ako ste u iskušenju da ostavite paket baterija u automobilu “za slučaj da vam zatreba”, razmislite ponovo.

Otkrićete da će vaše baterije pre ostati bez energije zbog niske temperature, koja utiče na elektrohemijske reakcije unutar samih baterija, a alkalne baterije mogu čak da prsnu i iscure.

baterije automobil
Foto: Pixabay

Laptopovi i telefoni

Slično razlozima zašto je ostavljanje baterija u automobilu tokom zime loša ideja, laptop i drugi elektronski uređaji proći će jednako loše, jer njihove unutrašnje litijum-jonske baterije postaju ugrožene hladnim vremenom.

Skupu elektroniku takođe treba iz bezbednosnih razloga izbaciti iz automobila preko noći.

Voda u flašama

Tečnost u bocama se može zalediti i pući, stvarajući veliku štetu. Otvorenu bocu vode (nezatvorenu), koja je ostavljena u automobilu tokom zime, nije pametno piti.

Iako nije posebno štetno, ne znate koliko se mikrobakterijskih čestica nalazi u vodi koja je bila izložena različitim temperaturama.

Sprejevi

Možda je primamljivo držati dezodorans u pregradi za rukavice, ali aerosoli mogu postati opasne ako su izloženi ekstremnoj hladnoći.

Niska temperatura može uzrokovati destabilizaciju limenki pod pritiskom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke.

Isto važi i za lak za kosu, boju u spreju ili WD-40.

Hrana u konzervama

Niske temperature mogu naštetiti održavanju hrane svežom. Smrzavanje može prouzrokovati širenje konzervirane hrane, što dovodi do pucanja konzerve.

konzervirana hrana automobil
Foto: Pixabay

Ako poklopac nije slomljen, konzervu sa hranom je moguće odmrznuti, ali ako izgleda ili miriše loše, nemojte je jesti.

Gazirana pića

Vaša omiljena limenka soka nikada ne bi smela biti ostavljena u automobilu preko noći, na temperaturama ispod nule, jer može da stvori pravi nered kad limenka eksplodira.

Smrznuti gazirani napitak će se proširiti dok se smrzava i stvarajući pritisak na CO2 iznutra, uzrokujući eksploziju limenke.

Boje i lakovi

Ako planirate preuriđivanje, ove zime svakako uklonite limenke boje iz automobila.

Hladnoća može uticati na sastojke u boji, a smrzavanje, širenje, odvajanje i nakupljanje mogu je učiniti potpuno neupotrebljivom.

Izvor: N1

5 recepata za najbolja tradicionalna ruska jela koja će vas zagrejati i na debelom minusu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link