Beograd

ArtWalks Experience od 10. do 19. juna u Beogradu

ArtWalks 85 Gradovi Beograd foto Aleksandar Janjanin 2016
Foto: Aleksandar Janjanin

Dana 10. juna sa početkom u 20 časova biće otvorena izložba ArtWalks Experience (Umetnost u pokretu), umetnice Milene ZeVu, u prostoru Silosi, na Dorćolu.

Izložba obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost).

Izložba će biti postavljena u nekonvencionalnom prostoru Silosi na adresi Dunavski kej 46 u Beogradu i trajaće od 10. do 19. juna 2022. godine. Kustos izložbe je Nina Vagić.

Tokom tih deset dana biće organizovano i nekoliko umetničkih događaja poput razgovora sa umetnicom o njenom stvaralaštvu, kao i umetničko-muzičkog plesnog performansa.

Duo PUERTO FLAMENCO iz Sevilje kao i naša istaknuta koncertna pijanistkinja i kompozitorka Irina Dečermić nastupaće 18. juna.

Generalni pokrovitelj izložbe je najveći investicioni projekat u Crnoj Gori i grad u izgradnji, Luštica Bay, a pokrovitelji su OTP banka, Silosi, Gaia pokret i Black Pine.

ArtWalks 110 Gradovi Monte Karlo foto Frederik Nebinger 2017
Foto: Aleksandar Janjanin

O izložbi

Narativ izložbe je prezentovan kroz 16 prostorija – ’ćelija’. Posetioci će imati priliku da se kreću kroz prostor od 700 kvadratnih metara, prateći razvojni put umetnice ZeVu, od početaka njenog stvaralaštva, do danas.

Kustos Nina Vagić u katalogu izložbe piše: „Izložba ArtWalks je postavljena u starim Silosima na obali Dunava. Obe smo rođene u Beogradu i ova lokacija nam je bila veoma važna.

Prostor je takođe bio veliki izazov. On nije projektovan da bude izložbeni i nema nikakve sličnosti s klasičnim galerijskim prostorom.

Svi zidovi su kružni i prostor je podeljen u 16 nezavisnih ali povezanih prostorija koje smo nazvale ćelijama. Iz ptičje perspektive podseća na lavirinte iz časopisa „Eureke“ i tako smo morale da ga iskoristimo – izložba ima jasnu putanju i priču iz ćelije u ćeliju koja prati hronološku i tematsku naraciju poslednje dve decenije Mileninog umetničkog rada.

Milena ZeVu je uvek bila izdvojena od mejnstrim umetnika i sistema u umetnosti. Iako nije davala intervjue i uglavnom je izlagala u nezavisnim i/ili alternativnim prostorima i na dobrotvornim aukcijama, ipak je privukla međunarodnu pažnju. Posmatrajući iz današnje perspektive decentralizacije i jačanja periferije u odnosu na centar, sve dobija posebno značenje osamostaljivanja umetnosti od nametanja i ograničavanja sistema u kome obitava…“

2002. godina, video rad ONE (Jedno)

„Prirodno je bilo da baš taj video ONE (Jedno) iz 2002. godine otvori izložbu ArtWalks umetnice ZeVu. Pod istim nazivom, 2005. godine, ONE je prikazan kao performans u Muzeju primenjene umetnosti u Budimpešti.

Tada je Milena zauzela ceo prizemni deo muzeja, a instalacija na kojoj se odvijao performans je dosezala do same ulice, s koje su ulazili posetioci i stapali se s njim, postajali deo njega.

Bio je to prvi put da je Milena izvela performans, koji potom postaje jedan od najvažnijih medija i izraza u njenoj umetničkoj praksi.“

2004. godina, CODEX BODY SQUARE (Kodeks telo kvadrat)

„U narednoj ćeliji vidimo seriju radova pod nazivom BODY PARTS (Delovi tela). Izloženo je pet slika iz serije CODEX BODY SQUARE (Kodeks telo kvadrat).

Na kvadratnim monohromnim površinama leže stilizovani delovi ljudskog tela. Interesovanje umetnice je usmereno na energiju koja cirkuliše između predmeta i tela, između objekta i živog, te ispituje granice postojanja i večnost.

Ovaj kontrast i polarna koegzistencija naglašeni kristalima koji su fiksirani na akrilik, uzdižući se s dvodimenzionalne površine platna.

Na ovaj način oslobađanja od dvodimenzionalne površine i usmerenosti prema trećoj dimenziji ulkazimo u prostor metafizičke energije koja okružuje nas i predmete. Simbolički, ZeVu daje život platnu koje ukazuje na postojanje i dualitet njegovog trajanja, na odnos čoveka, prirode i duha.

Do saznanja Milena dolazi meditacijom i njome pokrenute vizije koje potom utiču na komunikaciju i dijalog, koncept i ideju koje emituje završni umetnički predmet.“

Milena ZeVu Ikone Grejs Princeza od Monaka foto Sloba Milosavljević 2008
Foto: Sloba Milosavljević

2008.-2014. godine, ICONS (Ikone)

Milena nastavlja dalje da istražuje oblast van fizičkog prikazivanja objekta i misli u radovima koji su dominantno izvedeni kristalima i izloženi u ćelijama Silosa. Ćelija ICONS (Ikone) posvećena je poznatim tragičnim ličnostima iz pop kulture kao što su Princeza Dajana, Frida Kalo, Grejs Keli, Merlin Monro itd.

Specifičnom tehnikom vezivanja kristala za platno, na koji umetnica ima autorska prava, ona teži da oživi ove klasične portrete, dajući im vibracije i sjaj, kao i da zaleči njihove teške i tragične sudbine.

2014.-2018. godine, NOT AWARE. SCAR OR TRACE (Nismo svesni. Ožiljak ili trag)

„U drugoj deceniji 2000. godine, umetnica radi seriju slika na platnu na kojima se prvi put pojavljuju, a nakon toga ciklično sreću u narednim projektima, reči i fraze koje naknadno podstiču interakciju i provociraju posmatrača. Fraze iz ove serije su esencija tadašnjih Mileninih svakodnevnih razmišljanja i kontemplacija. LOVE (Ljubav), THINK (Misli) i DECIDE (Odluči). LOVE i THINK su dva platna na kojima vlada apstraktni nered, a DECIDE platno okarakterisano rigoroznijom strukturom jasnih linija u jednom delu, dok su u drugom one dovedene do suštine. Reči na slikama su potom istaknute kristalima koji su tu da usmere našu pažnju na značenje reči u određenom trenutku.“

2016. godina, ART IS STUCK (Umetnost je u ćorsokaku)

„ZeVu je 2016. godine realizovala projekat i performans „ArtWalks – ART IS STUCK (Umetnost je u ćorsokaku). On je obuhvatao četiri velike monohromne slike koje zajedno s umetnicom čine umetničko delo. Ovde Milena ulazi fizički u platna i iza sebe ostavlja krater u ljudskom obliku.

Dolazi do potpunog prostornog spajanja umetnika i slikarskog platna. Bez istovremenog prisustva oba, celina i smisao su nedovršeni iako se naslućuju u ostavljenim tragovima.

Na svakom platnu su upisane fraze koje saopštavaju Mileninu potrebu da oslobodi umetnost od prostora kao i od dominantnog zapadnog sistema savremene umetnosti kome su umetnici podređeni. Ona se spaja s umetničkim objektom da bi odbranila i sačuvala prevlast, nezavisnost i slobodu umetnosti.“

2016-2022. godine, ARTWALKS CITIES (Umetnost je u pokretu – GRADOVI)

„ARTWALKS CITIES (Umetnost je u pokretu – GRADOVI) je dugogodišnja serija performansa koje je Milena izvela u tri grada – Beogradu, Njujorku i Monte Karlu.

Dotadašnja četvrtasta platna okačena na zidu sada postaju okrugla i umetnica ih nosi na sebi. Krug je simbol oživljavanja.

U krugu su besprekorno spajaju energije jin i jang, pasivna i aktivna energija bez koje ne bi bilo postojanja.

Pitagora je govorio da je i duša okrugla, da pripada samoj sebi i da je centrirana u Bogu koji je zapravo uzrok svih brojeva. Krug je simbol točka života koji je u konstantnom pokretu. Krug je aura. Krug je suština i esencija.“

2018. godina, DEEPER THAN YOU THINK (Dublje nego što mislimo)

„DEEPER THAN YOU THINK (Dublje nego što mislimo) je naziv serije apstraktnih autobiografskih slika velikog formata koje su koncipirane kao zapis Mileninog unutrašnjeg duhovnog stanja, u koje ona uranja dok meditira.

Kako vreme prolazi, umetnica posmatra ljude oko sebe koji iz različitih razloga u srednjim godinama života postaju depresivni i ogorčeni.

Želja da se odbrani od takve sudbine je jača od njenih strahova i svakodnevnih problema.“

Milena ZeVu foto Darko Radulović 2018 1
Foto: Darko Radulović

O umetnici

Milena ZeVu je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Ona je multimedijalna konceptualna umetnica, čiji kreativni opus uključuje slike, skulpture, video radove, instalacije i performans.

U periodu od 2001-2015. godine, stvarala je umetničke kolekcije na razne teme u kombinovanoj tehnici sa akrilikom, cementom i kristalima.

Od 2015. godine, ZeVu započinje svoj novi umetnički pravac koji naziva ArtWalks (Umetnost u pokretu).

„Opus Milene ZeVu je, dakle, prava simfonija, isprekidana pauzama i ponovnim počecima, pokretima i prekidima: u karijeri koja traje više od dvadeset godina, umetnica je uspela da pomiri različite stilove i uticaje, stvarajući kohezivnu i heterogenu celinu…“, kaže Carlota Mazolli, istoričarka umetnosti

„Milena ZeVu, dete postmoderne i altermodernizma, poigrava se modernizacijom obrazaca i pojmom identiteta kad “Rafaelovu Devicu Mariju transformiše u pop Bogorodicu našeg vremena“, odevenu u kristale. Usvajajuci metode drugih umetničkih pokreta, posebno performansa, konceptualne umetnosti, minimalizma, ekspresionističkih gestova i grafita, ona stvara kolekcije slika, videa i instalacija za proučavanje narcizma, kloniranja, mehanizacije, razmetljive raskoši, energije koja teče između čoveka, prirode i božanskog, a pre svega ljudskog traga…“, kaže prof. Yannis Kolokotronis, istoričar umetnosti, Demokritov Univerzitet Trakije.

O ArtWalks projektu

ArtWalks (Umetnost u pokretu) naglašava potrebu umetnice ZeVu da oslobodi umetnost od konvencionalnih izložbenih prostora, kao i od dominantnog zapadnog sistema savremene umetnosti, kojem su mnogi umetnici podređeni. Milena se ujedinjuje sa svojim radom kako bi održala njegovu nezavisnost i slobodu umetničkog stvaralaštva.

O Muzičkom performansu (18.6.2022, 20 časova )

Andrej, koji je rođen u Beogradu, sa suprugom Frančeskom „Čikom“ vodi PUERTO FLAMENCO grupu, kao i poznati folk-fjužn bend ETNIKA sa Malte.

Oni su vodili flamenko master klasove u Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Nemačkoj, Holandiji, Australiji, Malti, Baltiku, Tajlandu, Japanu i Maroku.

Ovaj umetnički par će predstaviti jedinstvenu ritmičku vezu i duboko razumevanje umetničke forme, koja potiče od 25 godina zajedničkog rada i turneja na pet kontinenata, učestvujući na važnim festivalima kao što su The Montreux Jazz Festival, WOMAD festival, Bienal de Sevilla, Festival de Jerez i Sidnejska opera, među ostalima.

Karijera Irine Dečermić, traje više od 30 godina. Njena strast prema zvuku i muzici odvela ju je u novu avanturu, ka istraživanju zvuka.

Ovaj performans posvećen je spajanju zvuka, njegovih frekvencija i vibracija sa pokretom.

Vodič kroz Beograd: 35 mesta koje morate posetiti

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link