Magazin Svet

Ovaj grad je evropska prestonica kokaina, ulicama kruže bande spremne na neviđene metode nasilja

antverpen-prestonica-kokaina

Antverpen više nije samo evropska prestonica dijamanata. Drugu godinu zaredom, belgijski lučki grad na vrhu je popisa konzumenata kokaina u Evropi, prema nalazima koje su objavili Agencija EU za droge (EMCDDA) i SCORE grupa, evropska mreža za analizu otpadnih voda.

Njihov izveštaj, u kojem su analizirane otpadne vode u 88 gradova u 23 zemlje Evropske unije i Turskoj, koje pokriva oko 55,6 miliona ljudi, otkrilo je porast konzumacije kokaina, kao i ketamina i MDMA-a. Manje su jasni obrasci koji se tiču amfetamina i kanabisa.

Antverpen je postao najveći konzument kokaina u Evropi s otkrivenim 1.721 miligrama na 1.000 osoba dnevno, što je smanjenje u odnosu na 2022., ali još uvek dovoljno da ostane na vrhu liste, prenosi N1 Sarajevo.

Stručnjaci kažu da je analiza otpadnih voda koristan način da se ispita upotreba droga u određenom gradu. Aleks Gosdel, direktor EMCDDA-e, rekao je u saopštenju koje je priložilo nalazima da takvi izveštaji nude “rano upozorenje na nove zdravstvene pretnje i promene trendova”.

Dok Gosdel primećuje da izveštaj pokazuje “sve veće sličnosti u navikama zavisnosti o drogama između velikih i malih gradova”, gradovi s najvećim potrošačima kokaina koncentrirani su duž obale. Od prvih pet istaknuti su Antverpen, španski obalni grad Taragona, Amsterdam, Leuvarden i Roterdam u Holandiji.

U Antwerpenu je prošle godine zaplenjeno rekordnih 116 tona kokaina, srušivši prethodni rekord od 110 tona iz 2022., rekao je belgijski ministar financija u januaru.

Franky De Keyzer, šef ureda gradskog javnog tužitelja, rekao je prošle sedmice da su kriminalci pregazili luku Antverpen.

Rastuća potražnja podstiče bande da primjenjuju “neviđene” metode nasilja jedni protiv drugih, rekao je EMCDDA ranije ovog meseca.

Uz tržište ilegalnih droga koje sada vredi oko 30 milijardi evra godišnje, trgovci drogom koriste opake taktike koje se obično mogu videti samo u Latinskoj Americi, uključujući korištenje takozvanih soba za mučenje.

Vlasti su također zabrinute zbog sve većeg broja maloletnika koji služe kao policijski promatrači, prodaju drogu i čak pucaju na drugu decu iz kalašnjikova.

Vlasti u lukama Antwerpena i Roterdama uhvatile su desetine tinejdžera koji su plaćeni da izvlače tovare kokaina iz brodskih kontejnera, piše Politico.

Ovaj evropski grad planira da dozvoli slobodnu prodaju kokaina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link