Lifestyle Magazin

Dečji dodatak do 16. godine, zagarantovan vrtić: Anđelka odgaja sina u Švedskoj i šokirana je svim mogućim benefitima

anđelka švedska
Foto: Preuzeto sa Zadovoljna.rs

Anđelka Srdija (32), rodom iz Bačke Palanke, već duže vreme živi sa suprugom i sinčićem u Švedskoj. Njeno iskustvo govori da je postati i biti roditelj u zemlji koja važi za jednu od najboljih na svetu neuporedivo drugačiji u odnosu na Srbiju.

Prve pokazatelje uočila je još u tamošnjem porodilištu.

– Na porođaju sam prvo primetila veliku čistu sobu koja je odvojena samo za mene, partnera i bebu. Sećam se da je na tabli pisalo – dobro došli, pa naša imena. Takođe, imala sam pristup različitim sredstvima za ublažavanje bola, kao što su takozvani gas smejavac i epidural, kaže Anđelka.

Priča i šta su lekari i babice radili tokom porođaja, kakav je bio njihov odnos prema njoj.

– Lekara nisam ni srela jer nije bilo potrebe za tim, odnosno nije bilo komplikacija na porođaju. U tom slučaju porođaj sprovode babice. Sve su bile ljubazne, profesionalne i posvećene svom poslu. U početku su me obilazile povremeno, a pred sam porođaj ih je bilo više u sobi, davale su mi instrukcije i bodrile me. Pomagale su mi oko svega za vreme i nakon porođaja.

život u švedskoj 1
Foto: Privatna arhiva

Suprug prošao kurs obuke pred prisustvo porođaju

Ta mlada mama imala je sreću da njen suprug bude sa njom od početka do kraja porođaja.

– To je ovde uobičajena stvar. On mi je pomagao na različite načine, za šta je prošao obuku u vidu kursa koji se nudi svim budućim roditeljima. Znao je tačno na koji način da mi olakša porođaj i na šta treba da me podseća u slučaju da ja zaboravim. Za nas oboje je to bilo nezaboravno iskustvo koje nas je još više povezalo.

Uslovi u bolnici i hrana pokazali su se kao odlični.

– U porodilištu imate apsolutno sve što vam je potrebno za porođaj, odnosno sve stvari bez kojih ne možete na porođaju, od higijenskih stvari, do hrane i pića. Kada se prvi put porađate, oni gledaju da vam daju zasebnu sobu za vreme i posle porođaja. Tako je i sa nama bilo. Imala sam u sklopu sobe svoje kupatilo, sto za presvlačenje bebe, pokretni krevetić za bebu, kao i TV.

život u švedskoj 2
Foto: Privatna arhiva

Anđelka otkriva i koliko je beba bila sa njom posle porođaja i da li ju je odmah dojila.

– Beba je bila sa mnom od samog početka do izlaska iz bolnice i nijednom je nisu odveli. Sva merenja i kontrole su radili u našoj sobi. Zajedno smo nastojali da započnemo proces dojenja što je pre moguće i već drugi dan smo uspeli u tome. Osoblje me je često obilazilo i pomagalo oko dojenja.

Takva slika u Srbiji je po pravilu češća u privatnim porodilištima. U Švedskoj, međutim, to nije slučaj.

– Porodila sam se u državnoj bolnici. Platila sam samo jednu simboličnu sumu za boravak u bolnici nakon porođaja. Privatna porodilišta nisu česta ovde. Ne postoji velika razlika između državnih i privatnih zdravstvenih ustanova u smislu cena, usluga i uslova.

Procedura, ipak, nije ista za one sa švedskim pasošem i za druge žene.

– Ukoliko ste švedski državljanin ili imate boravišnu dozvolu, ne plaćate u principu ništa. Postoji razlika između uslova za žene u odnosu na to da li su državljanke EU države, non-EU države ili neke druge države sa kojom Švedska ima poseban ugovor o tome. U nekim slučajevima troškovi porođaja mogu biti i preko 6.000 evra, kaže Anđelka.

Dakle, da bi žena u Švedskoj osetila sve blagodeti koje sistem nudi, treba da bude ili švedska državljanka ili da ima boravišnu dozvolu (kao i lični broj), a to pravo ostvaruje putem radnog odnosa ili spajanjem porodice sa nekim ko već ima državljanstvo ili stalnu boravišnu dozvolu.

U tom slučaju, dobrobiti su brojne, od porodiljskog odsustva, do dečjeg dodatka.

– Porodiljski dani se u Švedskoj zovu roditeljski dani i u startu su podjednako podeljeni na oca i na majku, s tim što određen broj dana roditelji mogu da prebace jedno drugom, a određen broj dana moraju sami da iskoriste. Broj tih plaćenih dana je 480 i roditelji imaju pravo da ih iskoriste do 12. godine deteta.“

Osim toga, država i drugim merama podržava majčinstvo u Švedskoj.

– Pre svega, to je briga o vama u toku trudnoće i nakon porođaja – pripremaju vas za majčinstvo u vidu različitih kurseva. Postoje i otvoreni vrtići za mame koje su na roditeljskom odsustvu, odnosno kod kuće sa decom, u kojima mogu da se druže sa drugim mamama sa malom decom. Takođe, postoje i roditeljske grupe za novopečene roditelje gde mogu da razgovaraju, obučavaju se i razmenjuju iskustva.

život u švedskoj 3
Foto: Privatna arhiva

Dečji dodatak do 16. godine detetovog života

U svemu se posebno izdvaja dečji dodatak koji Švedska daje.

– Svako dete ima pravo na dečji dodatak koji se isplaćuje do 16. godine detetovog života. On iznosi oko 120 evra mesečno. Takođe, vaše dete ima pravo na vrtić, kao i na produženi boravak posle škole dok vi radite. I svako dete koje je napunilo godinu dana ima zagarantovano mesto u vrtiću u Švedskoj. Roditelji se prijavljuju na sajtu opštine i rangiraju vrtiće na svojoj listi želja. Obično se dodeli jedan od prva tri vrtića sa liste.

U vrtićima igranje napolju i po kiši i po snegu

– Vrtići su obično manjeg kapaciteta, podeljeni na više odeljenja. Potencira se kretanje, igra, učenje i razmišljanje kroz igru, kreativnost, kao i svakodnevni višesatni boravak na svežem vazduhu. To je prosto ovde normalno – i po kiši, i po vetru, i po snegu, osim naravno kada su ekstremni vremenski uslovi. Bitno je da deca imaju adekvatnu odeću i obuću za sve vremenske uslove, što spada u odgovornost roditelja. U nekim vrtićima deca čak i spavaju napolju u svojim kolicima.

Sva deca, nastavlja Anđelka, dobijaju doručak, dve užine i ručak koji se pripremaju u samom vrtiću. Slatkiši, grickalice i sokovi se ne praktikuju, osim u posebnim prilikama kada je Božić i slično.

– Ono što se ne toleriše je bilo koja vrsta agresivnosti, fizičko nasilje i vikanje. Ovde se deci prilazi na jedan miran i suptilan način u svakoj situaciji. Čak i kada deca ne slušaju, pedagozi su ljubazni, ali i odlučni.

Moje dete ovde ima svetlu budućnost

I kad se sve sagleda, šta je Anđelka kao majka dobila u Švedskoj, a što ne bi imala u Srbiji?

– Dobila sam mnogo dana provedenih sa detetom, dečji dodatak koji dopunjuje naš budžet, zagarantovano mesto u vrtiću, kao i posle u školi zagarantovan produženi, kvalitetno proveden, boravak posle nastave kad god za tim ima potrebe, odnosno dok mi roditelji radimo. Moje dete ima svetlu budućnost u ovoj organizovanoj, ekonomski stabilnoj državi koja promoviše porodične vrednosti, umerenost, ljubaznost, očuvanje prirode i život u skladu sa njom.

Izvor: Zadovoljna.rs

Švedska je obećana zemlja za one koji žele da kombinuju porodični život i karijeru

21 Shares
Share via
Copy link