Magazin

Ana Brnabić: Koje povlastice ja to imam? Sin nije moj na papiru

brnabic-ana-b92
Printscreen

Vrlo paradoksalno zvuči činjenica da Srbija ima premijerku koja je otvoreno gej, a da su prava za ovu populaciju potpuno zanemarena i obesmišljena. Ovaj paradoks ne ogleda se samo u toj pukoj činjenici, već ga i na svojoj koži osete mnogi državljani Srbije.

Upravo je to lajtmotiv dokumentarnog filma “Ana je tu”, diplomskog rada novinara Adama Santovca, koji nas je sasvim opravdano zaintrigirao.

U ekskluzivnom intervjuu Ana Brnabić je prvi put odgovarala na pitanja koja kopkaju LGBT zajednicu otkako je dospela na visoku poziciju. Neki pripadnici ove društvene manjine zameraju joj što se više ne zalaže za njih, dok u isto vreme privatni život premijerke toliko provocira ostatak populacije, da mnogi zbog toga nikako ne mogu da joj “oproste”.

Drugim rečima, nalazi se između dve vatre, i verujemo da joj nije nimalo lako. Međutim, Ana je odlučila da o škakljivim temama otvoreno priča.

Gej parovi se, bar prema ovdašnjim okolnostima, ne vode pod kategorijom “normalna porodica” i ne mogu da usvajaju decu. Da li će se zakon promeniti u njihovu korist? Reklo bi se da to nije ni na vidiku, bez obzira na činjenicu ko je na mestu predsednika vlade.

– Kada smo razmišljali o detetu, verovali ili ne, razgovarali smo sa porodicama koje imaju dete. Ja imam jednaka prava, odnosno jednak manjak prava. Da se meni sutra nešto desi, moja partnerka neće imati drugačiju zakonsku zaštitu od one koju ima bilo koji drugi LGBT partner u našoj zemlji. Tačno je da dete nije moje na papiru, ali je moje u srcu i kao takvo ne može biti više moje. Kao da sam ga ja rodila, kao da sam mu biološki roditelj.

Ana je odgovorila i na konstataciju jednog pripadnika zajednice: “Ti si prva u ovoj državi i treba da obezbediš da to dete bude tvoje.”

– Da, ali meni za to zaista ne treba papir. Niti bilo kakav zakon. Zaista ne razumem koje povlastice ja to imam.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju magazina HELLO! koji je u prodaji od petka, 8. aprila 2022.

Najmanje polovina Diznijevih likova ubuduće će biti LGBT ili manjine

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.5K Share
1.5K Share
Share via
Copy link