Putovanja

Stanovnici Amsterdama ponovo imaju svoj grad i mir kakav nisu decenijama

Holandija je, kao i većina planete, nekoliko nedelja nakon prvog slučaja zaraze koronavirusom, otišla u karantin. Kafići i škole prestali su sa radom, a haotični Amsterdam potpuno je opusteo.

Lokalno stanovništvo kaže da je na ulicama vladao mir koji nisu doživeli godinama, piše portal Klix.

Naime, u poslednjoj deceniji Amsterdam je postao užurbano i haotično mesto koje godišnje poseti gotovo devet miliona turista.

Suveniri i semenke konoplje prodavali su se u prodavnicama u centru grada, a prodavali su i vafle. Sada su ove prodavnice zatvorene zbog ekstremnih poskupljenja i malog broja kupaca.

Lokalno stanovništvo sve više izbegava najlepši deo svog grada: centar grada je polako umirao tako da je vlada prestala da promoviše ceo Amsterdam kao turističku destinaciju.

“Vozila sam se biciklom čak i kroz crveno svetlo, niz njegove uličice i preko uskih mostova. Praznina je otkrila pravu lepotu ovog kraja, a nijednom nisam morala da pozvonim nekome da se skloni. Na kraju sam se uputila kući, ulicom koja je u normalnim okolnostima bila toliko prometna da je bilo nemoguće ovim delom neometano prolaziti. Oči su mi zasuzile. Vrsta duboke emocije koju dugo nisam osetila: ljubav prema rodnom gradu”, rekla je Katja Broke iz Amsterdama.

I nije sama. Matis van Abe, koji živi na brodu u širokom kanalu blizu četvrti crvenih fenjera, oseća isto.

“Pre korone područje Nieuwmarkt i četvrt crvenih svetala obično bi preplavili turisti, posebno poslednjih nekoliko godina. Svuda je bilo smeća i bilo je stresno i gotovo nemoguće voziti se biciklom određenim ulicama. E, sada nam je taj deo slobodan i tek sada vidimo koliko je grad lep. Imam više kontakata sa svojim komšijama. Kanali su čistiji, a priroda buja. Nema više buke, ostaje samo mir”, kazao je Abe.

U gradu je sada sve čistije, tiše i urednije. Iako Abe živi u relativno mirnom mestu, ostali koji žive usred turističkih žarišta svakodnevno su morali da se susreću s ogromnim brojem posetilaca.

Eva de Vos ima kuću pored kraljevske palate na trgu Dam. Rekla je da pre karantina gotovo da nije mogla da hoda trotoarom od turista, a sada može čak i da parkira bicikl ispred svoje kuće.

“Svakodnevno je pored naše kuće prolazilo oko 30.000 ljudi. Noću je bilo veoma bučno. Susedstvo je sada čistije, mirnije i urednije”, kazala je.

Jedino što predstavlja problem jeste što zbog smanjenog broja tursita mnoge prodavnice bankrotiraju. Postalo je jasnije nego ikada da se život u centru grada vrteo oko turista.

“Amsterdam više nije Amsterdam. Mnoge prodavnice su zatvorile vrata. Nedostaje mi živost na ulicama. Naravno, jedva čekam da vidim turiste koji će nam se vratiti kada sve ovo završi, ali bilo bi dobro da ih bude upola manje”, kazala je De Vos.

Kuća Ane Frank u 2019. godini dočekala je 1,3 miliona posetilaca, 108.000 mesečno, ali otkako je zatvorena doživljava velike promene.

“Devedeset dva odsto naših posetilaca bili su turisti. Budući da smo nezavisni muzej možete zamisliti koliko su nam važni posetioci. Trenutno nemamo nikakvih prihoda, ali 1. juna ponovo ćemo se otvoriti”, kazao je PR muzeja Matje Mostart.

Muzeji poput kuće Ane Frank nisu jedina mesta koja su zatvorila svoja vrata.

Nik Poldervaart, suvlasnik Café de Kroegtijger, smešten u turističkoj ulici Zeedijk, bio je prisiljen da prestane da služi ​​pivo svojim kupcima.

“Srećom imamo redovne mušterije, ipak 20-30 odsto naših posetilaca bili su turisti. Kada se prvog juna ponovo otvorimo, moći ćemo da pustimo samo 15-20 osoba zbog socijalne distance koja se mora ispoštovati, i to samo uz rezervaciju. Nadam se da ćemo u roku od dva meseca ponovo stati na noge”, kazao je.

Drugo posebno turističko mesto je cvetna pijaca u Amsterdamu, blizu mesta na kom Žaklin Tas živi već 20 godina.

“Kad sam došla da živim ovde, iza ugla je bila prodavnica sa sirom, mesara, prodavnica sa zelenilom, ribarnica i kiosk gde sam mogla da kupim novine. Sada su sve prodavnice zatvorene. Ovaj deo grada je bio toliko pretrpan turistima da sada zaista uživam u miru”, kazala je.

Zašto najlepše selo na svetu preklinje turiste da više ne dolaze

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
64 Shares
Share via
Copy link