Magazin

Ambasador Rusije u Srbiji: Oslobođenje Ukrajine od nacista naš konačni cilj

bocan-harcenko-2

Cilj ruske vojske nije okupacije Ukrajine, već denacifikacija i demilitarizacija. To je bitno za Rusiju, ali i za stabilnost ostatka Evrope, to će u jednom momentu svi shvatiti, rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

– Što se tiče vojnih ciljeca važni su Harkov i Herson. Najvažnija stvar u svemu je da ruska vojska i snage Luganska i Donjecka ne udaraju na civilne objekte i građane Ukrajine. To će ostati izvan delovanja snaga Ruske Federacije – poručio je Bocan-Harčenko.

Upitan o krajnjem cilju Rusije u Ukrajini, ambasador u Srbiji kaže da je ruski predsednik Vladimir Putin jasno saopštio da je reč o specijalnoj vojnoj operaciji, čiji je cilj zaštita Luganske i Donjecke Narodne Republike, koje je Rusija nedavno priznala.

– Oni su zatražili vojnu pomoć Rusije, da se okonča genocid i uništavanje tamošenjeg naroda, sve na osnovu ugovora sa Rusijom – kaže Bocan-Harčenko.

Kako je istakao, za Rusiju je bitna denacifikacija Ukrajine, kao i demilitarizacija.

– Mi sada čujemo samo optužbe na našu adresu, ali ovi zadacu su bitni i za Evropu i njenu stabilnost. Mi nemamo sumnje da će to biti potpuno jasno svima – poručio je on.

Upitan šta konkretno znači denacifikacija Ukrajine, on kaže da se radi o oslobađanju od nacista po političkom i etničkom principu.

– Naš ministar odbrane Šojgu je juče više puta ponovio da cilj Rusije nije okupacija Ukrajine, a što se tiče vojnih aspekata operacije, neohodno je da se uspostavi kontrola radi ostvarivanja ovih ciljeva – rekao je Bocan-Harčenko i porčio da svet ne treba da se plaši nuklearnog rata.

Ambasador Rusije u Srbiji: Moskva razume vašu poziciju, nema zahteva od Beograda

184 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap