Magazin

Jedno alkoholno piće ne izaziva žestoki mamurluk

alkohol
Foto: Shutterstock

Hronično ispijanje alkohola čak i u malim količinama može biti štetno, pokazuju studije, ali mnogima je teško zamisliti druženja bez čašice bez obzira i na mamurluk koji nastupa dan kasnije. I dok čarobnog leka za bolove, osećaj mučnine, tuge i nervoze još uvek nema, stručnjaci tvrde da neka pića izazivaju jači mamurluk od drugih.

Pića s puno šećera ne dovode nužno do jačeg mamurluka. Pivo, džin i votka izazivaju lakši mamurluk nego viski i brendi. Svaki alkohol izaziva dehidraciju, pa tako svaki izaziva i mamurluk, no njegova jačina zavisi o nusproduktima fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo, kao i raznim dodacima. Oni daju boju i ukus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje. Stoga, ako već pijete alkohol, dobro je znati da „najčišća“ pića izazivaju najblaži mamurluk.

Aroma dima

Poslednjih godina naučnici češće proučavaju delovanje mezcala, alkoholnog pića od agave koji je sve popularniji na svetskoj barskoj sceni. To jako meksičko piće postoji duže od tekile, a pravi se od agave i ima specifičnu aromu po dimu.

Jedna od vrsta mezcala je i tekila od plave agave. No mezcal i tekila razlikuju se po načinu proizvodnje. Mezcal ne sme da sadrži nikakve aditive – jedini je sastojak agava, zbog čega ga stručnjaci stavljaju u sam vrh najmanje štetnih pića. Naravno, pod uslovom da se pije umereno i bez ikakvih dodataka.

Izvor: Pun kufer

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tip imao najduži mamurluk na svetu nakon što je popio 60 krigli piva

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link