alija sirotanovic
Magazin

Na današnji dan Alija Sirotanović je izveo što niko nije i ušao u legendu

Alija je u rudniku bio kopač i njegov alat je bilo pneumatska bušilica, a znao je da radi i sa dve u isto vreme. Alija je čitav radni vek proveo u istom statusu – rudar-brigadir, a otišao je u penziju sredinom sedamdesetih

U toku 1946. godine uvodi se novi način rada, zasnovan na takmičarskom duhu, a isti način rada prenosi se i u naredne 1947. i 1948. godinu, pa se u ovim godinama zapaža osetan rast godišnje proizvodnje, podseća portal 6uka.

Novi način rada u rudniku pospešuje rad pojedinaca i radnih brigada (radnih grupa), a prenosi se na sve zaposlene. Radilo se o Stahanovskom pokretu raširenom u socijalističkim zemljama koji je nosio ime po rekorderu Aleksej Stahanovu koji 1935. iskopao 102 tone uglja u 5 sati i 45 minuta (12 puta više od kvote).

Na savetovanju sa stručnim osobljem rudnika i kopačima, koje je održano na leto 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti Stahanov rekord.

Predlog je prihvaćen, a Alijina brigada je 24.7.1949. godine, počela s obaranjem rekorda u Jami 1 koja je bila poznata kao Rov vojvode Putnika.

Predsednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je:

„Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svetski rekord u iskopu uglja“

Njegov podvig punio je redke jugoslovenskih novina i bio slavljen od strane KPJ s obziron na tada zategnute odnose između Tita i Staljina.

Sirotanovićev rekord obaran je više puta. Još jedan rudar iz Breze i heroj rada, Nikola Škobić, samo par dan posle Alijina rekorda 29.7.1949. godine, sa svojom brigadom je prebacio njegov rekord za 14 tona, čime je otpočela serija obaranja rekorda u Jugoslaviji.

Voleli smo SFRJ jer avioni, kamioni i leteći automobili nisu bili bajka

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Tamara Obradović

Tamara Obradović

3 Comments

Klikni da komentarišeš

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter