Magazin

Grupa intelektualaca podnela krivičnu prijava protiv Aleksandra Vučića

Grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi, podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako se navodi, ugrožavanja ustavnog poretka i celovitosti Srbije.

U prijavi se ističe da je Aleksandar Vučić svojim iskazom da se zalaže za razgraničenje između srpske države i južne srpske pokrajine ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije, objavio je portal srbininfo.rs, a preneo Danas.

Podnosioci ove krivične prijave ističu da predmetnu krivičnu prijavu podnose u opštem interesu, a imajući u vidu ustavnopravnu važnost funkcije Aleksandra Vučića, zatim prirodu i težinu preduzetih krivičnopravnih radnji i moguće štetne posledice opisanog kritičnog događaja, kako po interese građana tako i po Republiku Srbiju kao državu.

Oni od nadležnih organa zahtevaju hitnu reakciju i postupanje po prijavi, proverom njenih navoda i donošenjem naredbe o sprovođenju istrage.

„Pažnju javne tužbe posebno usmeravamo i na okolnost da je prijavljeni Vučić, sa pozicije šefa države vlastitu privatnu ideju formulisanu kroz privatnu „platformu“ za navodno rešavanje kosmetskog problema putem protivustavnog razgraničenja i razmene teritorija, ponudio neovlašćeno u vidu privatne pogodbe ilegalnim organima u Prištini i Hašimu Tačiju, očiglednom zloupotrebom vlasti i moći“, navodi se u obrazloženju.

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je krivičnu prijavu kao kukavički napad na Vučića lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Kosovo.

Vučić: Nacionalni stadion je naša nasušna potreba i neće biti ni malo jeftin

Čitajte Luftiku na Google vestima

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link