Magazin Srbija

Alek Kavčić: Roditelji, uključite se u borbu za besplatne udžbenike za svoju decu, korupcija u školama javna tajna

Aleksandar Kavčić uputio je poziv svim roditeljima u Srbiji da je sada trenutak da se uključe, da se izbore za mogućnost da njihova deca dobiju besplatne udžbenike za osnovnu školu. On je poručio da je ideja solidarnost sa onima koji su slabijeg materijalnog statusa kako bi i oni svojoj deci mogli da priušte školske udžbenike.

Otvoreno poziva roditelje da se bore, ne za njega, kako kaže, već za svoju decu jer sada se bira nastavni plan i koji udžbenici će biti u opticaju sledeće godine.

– Oni imaju pravo da učestvuju u izboru udžbenika. Mogu da se organizuju na nivou Saveta roditelja u svojim školama. Sada je period kada treba da se zainteresuju, od februara do aprila, sada se odlučuje koji će se udžbenici koristiti naredne školske godine – poručuje Kavčić.

Aleksandar Kavčić je profesor na Univerzitetu Karnegi Melon u SAD, a osnivač je i fondacije „Alek Kavčić“. Njegova inicijativa da đaci moraju imati besplatne udžbenike, naišla je na osudu firmi koje se bave izdavaštvom, a pre svega stranih izdavača koji učestvuju u izradi dečijih udžbenika.

On je protiv neprekidne izmene nastavnog programa.

– Ništa se bukvar nije promenio od onoga kakav je bio pre 50 godina, ne postoji valjan razlog da se iz svakog predmeta menja plan i program svakih pet, šest godina, ne vidim logiku u tome. A kad je već tako, onda se svaki izdavač mora prilagoditi tome, pa i Fondacija koja ima nameru da obezbedi besplatne udžbenike – ocenjuje Kavčić.

Nisu samo roditelji oni koje Kavčić poziva na akciju, već i nastavno osoblje, odnosno učitelje i profesore. Oni su veoma bitni jer mogu da se izbore za svoje đake, tvrdi Kavčić, te kaže da je korupcija u obrazovnom sistemu javna tajna.

– Prosvetni radnici moraju biti uključeni u ovo. Velika većina njih čak nema individualno pravo da izabere udžbenik, već se to rešava na nivou kolektiva. Korupcija postoji, to je javna tajna. Ja ne mogu da kažem koji je direktor uzeo novac i kako. Znam kako funkcioniše taj sistem, ali ne može niko da uperi prstom na nekoga. Međutim, može se dokazati da korupcija postoji – tvrdi Aleksandar Alek Kavčić.

On je za Sputnjik otkrio i da je Univerzitet, koji je tužio kompaniju Marvel u istorijskom sudskom sporu, ovoga puta pokrenuo postupak protiv još jedne korporacije, „jače i od Marvela“.

– Moj interes u svemu tome je samo da se dokaže da i ta kompanija koristi patent. Time bismo pokazali da se ovaj izum koristi u 100 odsto tržišta, u svim diskovima širom planete, u svim bankama podataka gde se čuvaju Jutjub i Fejsbuk snimci – ističe Kavčić.

Kome smetaju besplatni udžbenici za školarce?

553 Shares
553 Shares
Share via
Copy link