Recepti Vesti Novi Sad

Ako volite ljuto, danas je vaš dan

Ono što je nama ljuto, Mađarima je beznačajno, Meksikanci bi se samo nasmejali, a u Indiji bi vam se verovatno smejali. Ljuta i začinjena hrana ima mnogo svojih prednosti, a kažu da nam ona prija s godinama – što smo stariji više se usuđujemo da jedemo ljuto. Danas se širom sveta proslavlja dan ljute i začinjene hrane, a u mnogim restoranima na ovaj dan dobijate dodatne popuste. Doduše, ovo uglavnom važi za inostranstvo, a naši ugostitelji ne prate baš sve kulinarske trendove.

ljuto-zacinjeno (5)
Izvor: Pixabay ©

Ako postoje ljute kuhinje, onda su to na prvom mestu indijska, vijetnamska, meksička i mađarska kuhinja. Najljuća jela su čorbe, umaci i prelivi, a kažu da je najveća greška gasiti ljutninu vodom. Umesto toga, koristite mentol bombone ili žvake, jer vas one hlade, za razliku od ljute hrane koja će vas brzo ugrejati. Još 1920. godine Scoville je postavio lestvicu ljutnine, a po njoj među najljućim začinima su Tobasco, paprika Habanera, meksički cayote umak, a apsolutni šampion je karipski piquante umak koji se samo najhrabriji usuđuju da probaju.

ljuto-zacinjeno (2)
Izvor: Pixabay ©

U vojvođanskoj kuhinji nema mnogo ljutih jela, ali ukoliko volite da ekperimentišete, u čorbe, umake i jela koja inače pravite možete dodati ljutu papričicu, češnjak belog luka, đumbira, rena ili wasabija. Tek da vidite kako biste se snašli na Karibima ili u Meksiku. Kažu da je ljuto odlično ako želite da smršate, pa ako ste ovih dana na djeti, probajte da dodate neki ljut začin. Ipak, treba biti oprezno sa ljutim, jer svako od nas ima određeni prag tolerancije, a kada se on pređe, može doći i do zrdavstvenih problema.

ljuto-zacinjeno 3
Izvor: Pixabay ©

U ljutoj hrani u Novom Sadu možete uživati u gulaš baru, gde se prave originalni mađarski gulaši. Takođe, u mađarskoj hrani uživajte i u restoranu Roža forum, a ako volite meksičku hranu, na Bulevaru oslobođenja, u blizini Futoške pijace, pronaćićete mali kiosk sa brzom meksičkom hranom.

U mnogim kineskim restoranim svoje jelo možete začiniti pikantnim prelivima, ali sve je ovo prilagođeno našoj tradiciji i ukusima, pa novosadski burito sigurno neće biti ljut kao onaj u Meksiku. U restoranima i čardama se često i riblja čorba začini biberom, a na nekim slavljima naićete i na ljutu sarmu, ajvar, kobasice i razne priloge.

Saznajte više o Gulaš baru

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link