Magazin

Partija je najjači adut za akademsko napredovanje, a slučaj bivše Vučevićeve savetnice je najnoviji dokaz

Kako se jednostavno napreduje i u akademskim krugovima, kada ima ko da pogura, dokazuje slučaj bivše Vučevićeve savetnice koja je za manje od godinu dana dobila mesto državnog sekretara u Ministarstvu prosveze i posao vanrednog provesora na Fakultetu tehničkih nauka.

Marijana Dukić Mijatović je u decembru 2019. godine izabrana u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Poslovno pravo, što je već u januaru bilo predmet polemike između pokrajinskog odbora Demokratske stranke i novosadskog odbora Srpske napredne stranke.

DS je tada tvrdio da je ona ovo zaposlenje dobila po nalogu Miloša Vučevića i istakao da je ona “prva koja je to zvanje na FTN-u stekla sa doktoratom privatnog fakulteta”. SNS, s druge strane, nije video ništa sporno u izboru Dukić Mijatović, s obzirom na to da je ona već od ranije zaposlena na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Kako se navodi u Referatu o prijavljenim kandidatima na konkurs za izbor u zvanje nastavnika univerziteta, u koji je 021.rs imao uvid, Dukić Mijatović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je i magistrirala, a doktorat je odbranila na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu, na kojoj diplome neretko stiču i funkcioneri iz SNS. Najpoznatiji primer je bivši predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Na istoj toj akademiji Dukić Mijatović je i počela svoju predavačku karijeru, pa je još 2000. godine postala asistent, 2009. docent, 2012. vanredni profesor, a 2016. redovni profesor. Od 2014. do 2016. bila je na mestu direktora Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada, dok je 2016. godine postavljena za savetnicu za investicije gradonačelnika. U međuvremenu je bila predsednica i članica raznih odbora, a bila je i potpredsednica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Ona je autorka i koautorka brojnih naučnih radova o finansijama, pravu i zakonodavstvu, ali oni koji su u Referatu navedeni kao najcitiraniji odnose se pretežno na zaštitu životne sredine. Kao neke od njenih najvećih uspeha za vreme rada u gradskim institucijama navode se učestvovanje u kreiranju Strategije održivog razvoja Novog Sada, ali i predsedavanje pregovaračkim timom koji je u Novi Sad doveo “Delphi”, “Lear”, “Continental” i “Barry Callebaut”.

Na pitanja 021.rs o izboru u zvanje Marijane Dukić Mijatović i njenom doktoratu na Pravnom fakultetu Privredne akademije koja je poznato “utočište” za političare kojima je potrebno akademsko zvanje za obavljanje funkcija, dekan Rade Doroslovački ironično odgovara da ga čudi što “privatni Radio 021 kroz svoja pitanja osporava doktorat na privatnom fakultetu”. Ističe da treba da bude poznato da “nisu urodili plodom pokušaji da se onemogući zapošljavanje u pravosuđu kadrova koji nisu završili državne pravne fakultete”. Doroslovački daje podatak da je na FTN-u zaposleno 530 osoba sa doktoratom, a da se u evidenciji ne vode podaci da li su doktorat stekli na državnom ili privatnom fakultetu.

Doroslovački ističe da je Ustavom propisana zabrana diskriminacije i da su svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta.

“Prof. dr Marijana Dukić Mijatović je jedan od najreferentnijih profesora iz društveno humanističkog polja na Univerzitetu u Novom Sadu, što je vidljivo na Kobsonu, gde možete da se informišete da imenovana ima preko 20 radova objavljenih na Thomson Reuters  listi, za razliku od njenih kolega sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Fakultet tehničkih nauka nastojao je i nastojaće  i ubuduće da Senatu Univerziteta u Novom Sadu predloži zapošljavanje učesnika konkursa u nastavnička zvanja koji ispunjavaju uslove konkursa i u potpunosti odgovaraju potrebama Fakulteta, kao što je učinjeno i kada je u pitanju izbor u zvanje i zapošljavanje vanr. prof. dr Marijane Dukić Mijatović”, navodi se u pisanom odgovoru dekana FTN-a, piše 021.rs.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije, Dukić Mijatović je postavljena i za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete. Osim nje, ministarstvo koje je sada pod vođstvom Branka Ružića, imaće još jednog državnog sekretara Zorana Kasalovića, koji je do nedavno bio državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Dukić Mijatović nije odgovorila na pitanja u vezi sa ovim temama.

DS je u januaru osporavao kredibilitet Dukić Mijatović tvrdnjama da je ona bila predsednica komisije za izbor direktora u lokalnoj samoupravi na, navodno, nameštenim konkursima. Ova stranka istakla je i činjenicu da je ona doktorat odbranila na istom univerzitetu na kom je i Tomislav Nikolić stekao zvanje diplomiranog mastera menadžmenta.

“Takođe, nijedan od četiri naučna rada sa tzv. SCI-liste u kojim se Dukićeva pojavljuje kao koautor, a koji se navode u izveštaju komisije za imenovanje, uopšte nije iz uže oblasti pravnih nauka, već iz oblasti hemije i zaštite životne sredine”, navele su demokrate uz napomenu da je ovo primer kako Aleksandar Vučić pojačava pritisak na Univerzitet u Novom Sadu sa ciljem da udomljava partijske funkcionere na novosadskim fakultetima, piše 021.

Istakli su i da je predsednik komisije o imenovanju Dukić Mijatović na mesto profesora FTN na spisku javnih ličnosti koje su na predsedničkim izborima 2017. godine podržale Vučića.

S druge strane SNS je branio Vučevićevu savetnicu ističući najviše ocene koje je dobila od studenata kada je radila na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

“Njen izbor u naučno zvanje i naučni opus od nekoliko objavljenih knjiga i preko 120 naučnih radova u prethodnih 20 godina govori o njenoj kompetentnosti”, naveli su naprednjaci.

5 paranormalnih izjava predsednika Vučića tokom posete kovid bolnici

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
375 Shares
375 Shares
Share via
Copy link