Magazin Svet

Aja Sofija počinje da naplaćuje ulaz turistima od januara 2024. godine

Aja sofia (2)
Foto: Pixabay

Veličanstvena džamija Aja Sofija spada u najveće arhitektonske, verske i istorijske znamenitosti Istanbula, pa nijedna turistička poseta carskom gradu nije kompletna bez njenog obilaska.

Ulaz je do sada bio besplatan, ali to se menja od početka naredne godine.

Tako će turisti koji žele da uđu u Aju Sofiju od januara 2024. godine, morati da plate ulaz, najavio je turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.

– Od 15. januara 2024. godine, stranci će plaćati ulazak u Aja Sofiju. Za turske državljanje koji dolaze u džamiju zbog obavljanja verskih potreba ulaz ostaje besplatan – izjavio je, a prenosi Klix.ba.

Dodao je kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost poseta. Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Nije naveo kolika će biti cena ulaznice.

Aja sofia
Foto: Pixabay

Podsećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Veća ministara iz 1934. o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvaranju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

– Džamija Aja Sofija je kulturno nasleđe celog čovečanstva. Bila je džamija i ponovo je postala džamija. Blizu 350.000 ljudi nalazi se oko Aja Sofije u želji da klanja džuma-namaz – izjavio je tada Erdogan.

Crkva Svete Sofije oko hiljadu godina bila je najveći hram na svetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva.

Izvor: Klix.ba

Aja Sofija ponovo postaje džamija, poništena istorijska odluka iz 1934. godine

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link