Lifestyle

Abažur lampe “made in” Novi Sad

Kada su pre 16 godina osnovali porodičnu radionicu za proizvodnju abažura, nisu ni slutili da će njihove lampe stići do Holandije. Mala novosadska  radionica “Abažur dizajn” do danas je proizvela hiljade unikatnih lampi i abažura. Neki od njih su u zemljama regiona, druge u državama Evropke unije, a većina krasi novosadske stanove i lokale. Restorani Kineski zmaj i Plava frajla, caffe Baby blue su samo neke od njih…

abazur-dizajn-novi-sad

Nihad Kalafat glavni idejni tvorac, počeo je da se bavi ovim zanatom pre skoro 30 godina. Njegovi pomoćnici, ali ne i manje važni članovi su njegova supruga Gordana i sin Dino.

– Abažur danas podrazumeva senilo za svetlo koje se sastoji od PVC-a i tekstila ili pergamenta u modernije vreme, a u staro vreme od presovanog papira. U vreme 1980-ih nismo imali radnju, nego smo radili za galerije koje su uzimale lampe i prodavale. Jedna od takvih zvala se Sfinga. Danas imamo radionicu u kojoj pravimo gotov proizvod i sve radimo ručno – sečemo, lepimo, varimo i savijamo žice – priča Nihad.

ukraske-lampe-novi-sad

On kaže da svaki kupac ima posebnu želju, a ljudi dolaze i sa crtežima i sa panoramama velelepnih gradova. Jedinstvena lampa je bila ona u kojoj je tražen abažur sa odlomkom iz stripa Alan Ford i kabl u plavoj boji.

U ovoj radionici možete pronaći dekorativne abažure po ugledu na svetske renomirane proizvođače lampi iz Italije, Francuske i Holandije. U trendu su zidne i podne lampe kao i abažuri velikih dimenzija, prečnika do jednog metra.

kako-se-pravi-abazur– U ovom poslu su važni istrajnost i posvećenost – kaže Nihad. – Mi smo podigli lestvicu visoko, napravili standarde u kvalitetu, i od toga ne odstupamo. Nikad nismo išli na kvantitet nauštrb kvaliteta. Po tome smo jedinstveni. Počeli smo od male radionice, a i dalje smo porodična firma.

 

Jovana Rakić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
149 Shares
149 Shares
Share via
Copy link