Magazin

8 stvari koje u avionu možete dobiti besplatno

avion
Foto: Getty Images

Osim kafe i grickalice na kratkim letovima u ekonomskoj klasi možete dobiti i još ponešto besplatno. Mnogi to ne znaju, a potrebno je samo da pitate osoblje.

Otkad su niskobudžetne avionske kompanije preuzele veliki deo neba i otkad za putovanja koja su nekad bila putovanja života možemo kupiti kartu za tek desetak evra, luksuz koji smo ranije povezivali s letenjem izduvao se kao i cena avionske karte.

Naravno, ako govorimo o ekonomskoj klasi, jer biznis klasa i dalje zadržava svoj standard udobnosti.

Nekoliko stjuardesa i stjuarda otkrilo je šta sve možete zatražiti na letu kada letite ekonomskom klasom – i dobiti besplatno, piše Pun kufer.

Kompleti za udobnost

Na dugim letovima svim će putnicima biti podeljene kozmetičke torbice s putnim papučama, maskom za spavanje, četkicom za zube, čepićima za uši.

U tim kompletima nećete naći luksuzne kreme za ruke i druge artikle koji će biti podeljeni putnicima prve klase, ali i ovi će vam dobro doći na dugom letu.

Flaširana voda

Na svakom letu uvek možete zatražiti i dobiti besplatno čašu vode, a vrlo verovatno možete dobiti i čitavu flašu vode.

Hoćete li je dobiti na kraju uvek zavisi od zaliha na letu, ali nema razloga da ne pitate.

Ćebad i jastuci

Ćebence takođe možete uvek zatražiti kada letite avionom, bez obzira na trajanje leta.

Temperatura u avionu zna biti vrlo niska, zato su pokrivači uvek spremni ako je nekome hladno, samo morate pitati. Ako letite noćnim letom, možete tražiti i jastuk.

Pribor za prvu pomoć

Svi komercijalni avioni moraju biti opremljeni setovima prve pomoći koji sadrže osnovo – zavoje, gaze i antiseptičkih maramice i sredstva za ispiranje rana.

Ako vam se dogodi nezgoda na letu, samo obavestite stjuardesu i ona će vam doneti ono što vam treba.

Lekovi

Možete zatražiti i lekove za razna stanje, od bolova i temperature do proliva.

Naravno, ručna apoteka u avionu neće imati retke lekove i one koji se izdaju na recept, ali slobodno možete zatražiti od stjuardese tabletu protiv glavobolje koja vas muči otkad ste poleteli, ne morate da trpite do sletanja.

Slušalice

Ako se letite ekonomskom klasom, i slušalice će joj odgovarati kvalitetom.

Neće biti one koje izoluju buku kao u poslovnoj klasi, ali dobro će vam doći pogotovo ako su vaše privatne slušalice nekompatibilne s uređajima u avionu koji će vas zabavljati tokom leta.

Knjige ili bojanke za decu

Neke avio kompanije imaju knjige za decu koje će ih zabavljati tokom leta.

Za ovo nema pravila, pa je najbolje da pitate – izgubiti ne možete ništa, a možete uživati u punom mirnijem letu ako vašeg mališana uspava nova priča ili pak uživati u filmu dok je on zabavljen bojenjem.

Dodatne grickalice ili još jedno piće

Na kratkim se letovima obično ne služi čitav obrok, nego samo grickalice. Ali ako ste još gladni ili ako su vam one taman otvorile apetit, pitajte stjuardese možete li dobiti još jedan paket. Ne znači da možete, ovo će se takođe razlikovati od kompanije do kompanije, ali ko pita, možda dobije repete.

Pića koja dobijate na letu – a da ih ne tražite – obično su besplatna, pa kad tražite nešto ekstra, proverite za svaki slučaj plaća li se, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja jednom kad ste već posluženi.

Izvor: Pun kufer

“Beba je plakala 29 sati u avionu pored mene: Pakao, trebalo bi da postoje besplatni letovi samo za njih” (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link