Vreme slava je u toku, a svi znamo šta to znači – druženje sa familijom, linija koja odlazi u bespovrat, prejedanje, prejedanje, i još prejedanja. Iako je hrana jako ukusna, evo saveta kako da nakon perioda slava zadržite svoj razum i svoj vitki struk.
Izbegavajte masnu prasetinu posle predjela, pihtija, supe, rinflajša i sarme
Ne izigravajte pametnjakovića koji zanemaruje savete nutricionista koji pišu blogove na internetu. Pošto je krtina najverovatnije nestala već u prvom naletu, birajte parče sa što manje belog, bez tzv. 6. smrti, o kojoj čak ni Dr Filgud nije smeo da piše zbog straha od praseće mafije. Nakon što ste u želudac ubacili rusku salatu, kulen, duplu porciju supe sa sve rinflajšom, pihtije i 8 sarmi, treba ostaviti mesta i za desert. Zato, recite masnom „no no“. Pohvala za vas ako ste odoleli da dodate i malo rena.
Ograničite odlazak na samo četiri slave u jednom danu
Naši stari su oduvek govorili da je umerenost vrlina, a gde se umerenosti najbolje testira nego na iću i piću odnosno slavama? Naučnici sa Instituta u Sremskoj Kamenici empirijski su utvrdili* da je maksimalan broj slava koje treba posetiti četiri dnevno. To je optimalno opterećenje koje prosečno ljudsko telo može da podnese, a da se vi, kao vlasnik tog tela, ne onesvestite, potučete ili završite pijani u kanalu.
*Pri pomenutom testiranju jeste povređeno više naučnika Instituta za slavsku biohejvioralnu analizu iz Sremske Kamenice.
Jedite i pijte slojevito
U vreme slava mnogi, a naročito mladi, zaboravljaju na ovaj savet koji je veoma delotvoran ako želite da preživite slavski period. Najveća zamka jeste rečenica: „Neka, čuvam se za pečenje“. Kada jedete i pijete slojevito onda vaš organizam, a pre svega želudac, diše i ne dolazi do preopterećenja, jer dok ne stigne pečenje, vi ogladnite i onda nemate meru, a i pijete na prazan stomak što može ostaviti posledice u vašem ponašanju. Recept za idealno slojevito jedenje i pijenje: jedna rakija, tri zalogaja predjela, jedna rakija, sir, supa, čaša vode, dve sarme, pola čaše vina ili piva, još jedna sarma, ostatak piva ili vina, pečenje, još jednom sipajte pečenje, pivo ili vino. Tek tada procenite da li možete još da jedete. Nikako nemojte da preskačete redosled.
Zavarajte tragove fintom „Hvala ali već idem na drugu slavu“
Velike i popularne slave uvek sa sobom nose problem ako morate da dođete kod više ljudi koji su vas pozvali. Samo mali broj ljudi je uspeo da ovu naizgled „manu“ okrene u svoju korist: Jednoj porodici recite da slavite kod druge porodice, drugoj porodici recite da slavite kod treće, a trećima recite da slavite kod prvih. Za to vreme možete da ostanete kod kuće, navučete zavese, ugasite telefon i uživate gledajući TV. Vodite računa da vaša mreža laži bude što komplikovanija, kako niko ne bi mogao da pohvata gde ste i da li ste uopšte negde otišli.
Sipajte krišom pola hrane i pića u saksiju iza
Pristojna ste osoba, i ne želite da uvredite domaćina time što nećete pojesti sve u tanjiru. U isto vreme, naravno, ne želite da radite vežbe za stomak u narednih 6 meseci pred more. Rešenje se sve vreme krilo u vašoj neposrednoj blizini – u saksiji filadendrona iza vas! Krišom, dok se domaćini nalaze na drugom kraju stola, sipajte polovinu svega iz svog tanjira u filadendron, koji se neće buniti jer ne može. Jadna biljka će možda stradati od toliko kulena, piva, pečenja i kupusa, ali barem ćete vi spasiti vašu liniju.
Probajte da žvaćete hranu
Koliko god da vam zvuči nemoguće, postoje ljudi koji su u stanju da na slavi sažvaću hranu pre nego što je progutaju. Da biste uspešno preživeli slavu, nije dovoljno samo da se otarasite vaše navike da kulen, jaja i sarme cele stavljate u usta, već morate da učinite napor, ma koliko vam on delovao veliko, i pokušate da svu ovu hranu sažvaćete.
Dodaj komentar