Ljubimci

6 saveta kako da brinete o ljubimcima u toku zime

Zima je dosta stegla ove godine. Topli džemperi i jakne su neophodni, a sa promenom temperature dolaze nam i prehlade i virusi. Nismo samo mi osetljivi kada zahladi, nego i naši ljubimci. Nekima zima više smeta, nekima manje, ali ovakvi vremenski uslovi svakako zahtevaju neke promene.

Ishrana

Mnogi veterinari savetuju vlasnike pasa ali i drugih životinja da u zimskom periodu pojačaju unos vitamina, kao i Omega 3 i Omega 6 kiselina. Riblje ulje, crveni pasulj i jaja mogu pomoći u ublažavanju suve i pahuljaste kože kod vašeg psa i ublažavanju artritisa koji može biti posledica hladnijeg vremena.

Hidratacija

Ako je vaš pas u dvorištu, vodite računa da uvek ima vode. Ovo je posebno važno zimi jer se voda brzo smrzne, pa morate nekoliko puta u toku dana da im sipate mlaku vodu. Ako idete u šetnju takođe se pobrinite da imate vodu uz sebe.

Šetnja

Kada šetate psa a napolju je sneg i led, budite oprezni ako ih upstate sa povoca. Zbog drugačijih vremenskih prilika, njuh i vid mogu im oslabiti, pa se mogu izgubiti. Pazite i da dobro zatvorite kapiju kako vam pas ne bi izašao. Statistike kažu da mnogo vise pasa zaluta zimi, a ovo važi i za mačke, pogotovo za one koje vise vremena provode u kući ili stanu.

pas-beli-zima
Izvor: pixabay.com

Šape

Zbog leda na putevima često bude soli, a so i antifriz se zadržavaju na šapama vaših ljubimaca, koje oni ližu i od čega se mogu otrovati. Dakle, nakon šetnje, brisanje šapica. Radi dodatne zaštite možete ih namazati vazelinom ili kremom.

Kupanje

Obavezno dobro osušite svoje ljubimce pre nego što ih pustite napolje. Ako imaju kratku dlaku, kaputić bi ih mogao ugrejati.

pas-zima-novembar
Izvor: pixabay.com

Kućica

Ako je kućica za vase ljubimce napolju pobrinite se da bude dobro izolovana i da ćebe na kojima leže uvek bude suvo. Ovo može biti problem, jer su oni uglavnom mokri pa brzo pokvase i ćebe. Zbog toga neki stavljaju slamu u kućice koja dobro zadržava toplotu.

Pročitajte još saveta za negu ljubimaca

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


60 Shares
Share via
Copy link