Kako dođe zima, tako se ulicama grada širi miris kuvanog vina, a u novosadskim kafićima i pabovima, nema lokala gde se ne služi ovaj napitak. Osim što će vas sigurno ugrejati i što je lepog ukusa, kuvano vino je odlično i protiv prehlade. Donosimo vam nekoliko načina za spremanje kuvanog vina u kućnoj varijanti.
Engleski način
U šerpu sipati vino, 1l, dodati 100g šećera, iseckanu narandžu, malo cimeta, lovorov list i oraščića. Zagrevati polako, da se šećer istopi, ali vino ne sme da proključa. Kada se šećer istopi, dodati džina i služiti vruće.
Za prehladu
Upržiti kašiku šećera, pa kad požuti dodati 0,5 dl vode. Mešati dok se šečer ne rastopiti, a zatim dodati 2dl vino. Dodati nekoliko zrna bibera, i kuvajte, ali vino ne sme da prokuva. Po želji dodajte cimeta.
Belo vino
Belo vino se takođe može kuvati. Možete koristiti i žuti šećer, a od dodataka najbolje idu aroma vanile, đumbir ili naredana kora limuna.
Rum vino
Stavite vino da se kuva, dodajte šećer i začine po želji. Možete kombinovati cimet, oraščić, koru narandže i biber. Na kraju dodajte ruma, i nekoliko bobica suve borovnice ili ribizle.
Ljuto vino
Ako volite ljuto, u kuvano vino možete dodati čili začin ili mlevene paprike. Ovo se posebno preporučuje kod prehlada, a i kada vam je hladno. Ovaj napitak sigurno će vas ugrejati.
Dodaj komentar