Magazin

Ne provocirajte babušku i uvek nazdravite: 10 ruskih običaja koje morate poštovati

Rusi piju
Foto: Reuters

Kada posetimo neku stranu zemlju, pravila lepog ponašanja i dobri maniri nalažu da poštujemo neke ustaljene običaje, kako ne bismo uvredili domaćine.

Često se u Srbiji Rusi percipiraju kao naša slovenska pravoslavna braća, međutim, brojni ljudi nisu upoznati sa nekim tradijama koje su utkane u rusko društvo, koje su delom i posledica sujeverja, a kojih se pridržavaju i mlađe generacije.

Reč je o običajima i pravilima ponašanja u ruskom domu ili javnosti, a iznenadićete se spoznajom da se i u našoj zemlji praktikuju neki, pa vam tako neće biti neophodno puno prilagođavanja kako ne biste ispali nekulturni i kako biste ispoštovali Ruse.

Izuvanje prilikom ulaska u kuću

Prilikom ulaska u ruski dom, podrazumeva se da odmah skinete cipele, a domaćin će vam verovatno obezbediti neke papuče za nošenje. Ulice u Rusiji, posebno u velikim gradovima, obično su veoma prljave.

Izuvanje ispred ulaza
Foto: Istock

Na primer, ako šetate po Moskvi u japankama, nemojte se iznenaditi ako vam stopala pocrne do kraja dana. Stoga, uvek skinite cipele. Zaustavlja širenje prljavštine, snega, leda i peska u zimskom periodu, piše Nova.

Ne dolazite u posetu praznih ruku

Kada idete u posetu nekome ko je iz Rusije, važno je da se ne pojavite praznih ruku. Domaćin je verovatno pripremio raskošan obrok i potrošio novac da bi vam bilo udobno u njihovom domu. Zbog toga, pristojno je domaćinu doneti poklon.

Ne morate da donosite poklon za sve, samo za domaćine. Ako je domaćin žena, veoma se ceni cveće, čokolada ili vino.

Ako je domaćin muškarac, ponesite neko njegovo omiljeno piće ili unapred pitajte koje bi želeo. Ako nemate predstavu šta bi trebalo da donesete, fensi čokolada ili bombonjera će se svideti svima.

Cveće nikako ne poklanjati u parnim brojevima

Ovo pravilo se ne može potceniti. Kada kupujete cveće, nemojte ga kupovati u parnom broju. Davanje cveća u parnom broju je veoma nepristojno jer se koristi samo na sahranama.

Pored toga, neki vide žuto cveće kao cveće za sahranu, pa da biste bili sigurni, nemojte ni ovo davati.

Rukujte se tek kad uđete u kuću

Kada sretnete nekoga na ulaznim vratima, nikada se nemojte rukovati preko praga. Sačekajte da uđete unutra pa onda to uradite.

Ako se vraćate kod domaćina, prvo se pogledajte u ogledalo

Ako ste nešto ostavili i morate se vratiti u stan domaćina, obavezno se pogledajte u ogledalo pre nego što ponovo odete. Ovo je još jedno slavno sujeverje i najbolje je ne raspravljati se o tome.

Većina domova ima hodnik u kom se nalazi ogledalo, tako da nije teško pridržavati se ovog verovanja.

Dugove ne vraćajte u toku noći

Recimo da nekom Rusu poznaniku ili prijatelju dugujete malo novca. Obavezno ih vratite, samo nemojte to raditi noću. Mnogi veruju da svi poslovi koji imaju veze sa novcem, a rade se posle ponoći, loš znak, pa je bolje da sačekate jutro da biste to uradili.

Ukoliko mislite da prespavate, ponesite sopstvenu odeću

Ako boravite kao gost u ruskom domu, obavezno ponesite staru obuću ili nešto udobno za presvlačenje.

Rusi su navikli da se presvlače u kućnu odeću čim dođu kod nekoga jer ruske ulice umeju da budu jako prljave. Oni jednostavno ne žele prljavštinu u svom stanu.

Nek vam čaša nikad ne bude prazna ako ne nameravate da se jako napijete

Ovo pravilo se ne odnosi toliko na ljubaznost, već je dobro pravilo koje treba imati na umu kada pijete sa Rusima. Ako niste veliki pijanac, pazite koliko vam pića sipaju.

Pijenje alkohola u gostima
Foto: Alexey Kudenko / RIA Novosti

Ako vide praznu čašu, automatski će je napuniti iz čiste ljubaznosti. Međutim, ako osećate da ste dostigli svoj limit, držite čašu do pola punu, piše Nova.

Pored toga, ako ne pijete, najbolji način da se odbranite od neželjenih pića je da kažete da vam je lekar rekao da ne smete da pijete. Radi svaki put.

Bez konfrontacije sa babuškom, uvek budite pristojni

Ruske babuške, ili bake, nisu za igranje. Iako su finansijski među najslabijim članovima društva, imaju puno poštovanja i moći. Bez obzira šta vam kažu da uradite, samo se osmehnite, klimnite glavom i uradite to na njihov način.

Ruske babuške
Foto: usrepresented.com

Apsolutno nema smisla raspravljati se sa njima. Nećete pobediti. Pored toga, obavezno im otvarajte vrata ili ustupite mesto gde god da se nalazite.

Mogle bi da počnu da viču na vas ako to ne učinite, ovo se posebno odnosi na mladiće.

Zdravica je obavezna, ali ne one iz sovjetskog vremena

Dok ste na zabavi sa Rusima, posebno na venčanju ili rođendanu, očekujte mnogo zdravica. Oni uglavnom nisu toliko formalni ali samo zapamtite da je treća zdravica uvek „za ljubav“.

Samo budite sigurni da ne pravite zdravice koje se odnose na političke ličnosti ili neke vezane za sovjetsko vreme. To se može smatrati jako nepristojnim.

Držite se klasika poput „za prijateljstvo“, „za društvo“ ili „za nas“.

Sa njima ne možete pogrešiti, kao ni ako isprobate ruska tradicionalna jela.

Izvor: Nova

Rusi otkrili šta im najviše smeta u Srbiji, na ovih 6 stavki braća sa istoka nikako da se naviknu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
39 Shares
Share via
Copy link