Ljubimci Top 10

10 najboljih džinovskih rasa pasa

Veliki psi izgledaju impozantno, ali ih se mnogi ljudi plaše kao da je reč o divljim zverima. Međutim, kada se jednom sprijateljite sa nekim psom-džinom, shvatićete da su to ustvari dobroćudna i vesela bića koja vole čoveka i uživaju u svakom trenutku provedenom u društvu ljudi. Uz odgovarajuću negu i dresuru oni će postati idealni porodični psi koji će u svaku porodicu uneti puno smeha i sreće. Naročito ih obožavaju deca.

Ipak, pre nego što donesete odluku da nabavite štenca neke velike rase, treba da znate da je za njihov odgoj potrebno i puno vremena i puno novca. Postoji mnoštvo velikih pasa, a u nastavku teksta nalazi se lista onih rasa koje se ističu ne samo po svojoj visini, dužini i težini, već i po nizu drugih pozitivnih karakteristika.

flickr.com/troy mckaskle
flickr.com/troy mckaskle

Francuski mastif (Bordoška doga)

Francuski mastifi su odani i zaštitnički nastrojeni prema vlasniku. Uživaju da provode vreme u društvu ljudi, naročito dece, prema kojoj su posebno pažljivi. Dobro se slažu i sa drugim kućnim ljubimcima, ako ih ima. Zahtevaju ranu obuku i socijalizaciju.

Iako nije visok kao neke druge rase sa ove liste, Francuski mastif je pas koji deluje veoma moćno. Snažno je građen, zdepast i mišićav. Ima krakte noge i veliku glavu.

 • Prosečna visina: 58 do 76 cm;
 • Prosečna težina: 54 do 68 kg.
flickr.com/Alicja
flickr.com/Alicja

Njufaundlendski pas

Njufaundlender je pas koga bi poželela svaka porodica – inteligentan, poslušan, privržen, miran, obožava decu, lako ga je dresirati.

Njegova glavna fizička karakteristika je odlična snalažljivost u vodi.  Zato je u Kanadi, iz koje i potiče, dugo imao zadatak da pomaže ribolovcima i spasava davljenike. To je masivan, pas sa snažnim nogama, čvrstim vratom i grudima. Zbog guste i duge dlake izgleda još krupnije. Najteži ikad izmeren Njufaundlender je imao čak 118 kg.

 • Posečna visina: 63 do 74 cm;
 • Prosečna težina 45 do 70 kg.
wikimedia.org/Thierpfotografien
wikimedia.org/Thierpfotografien

Leonberger

Ovo je još jedna dobroćudna džinovska rasa. Umiljata, odana, zaštitnička. Leonbergeri uživaju da se igraju sa mališanima i u toj igri su jako pažljivi i strpljivi. Toliko da deci dozvoljavaju da ih vuku za rep i za uši. Ranom socijalizacijom i obukom ovaj pas postaje jedan od najdobroćudnijih i najboljih porodičnih pasa. Ipak, prema neznancima je rezervisan i nepoverljiv. Nije pogodan za čuvanje u kući.

Leonberger je nemačka rasa pasa, koja nosi naziv po gradu iz koga potiče. To je ogroman pas, mišićav i snažan, sa raskošnom dugom dlakom koja ga čini još ogromnijim. Karakterističan je po crnoj boji dlake na licu, tako da izgleda kao da nosi masku. Mnogi kažu da je Leonberger među psima – kao lav među mačkama.

 • Prosečna visina: 65 do 80 cm;
 • Prosečna težina: 41 do 75 kg.
flickr.com/Jon Mountjoy
flickr.com/Jon Mountjoy

Anadolski pastirski pas

Privržen vlasniku, veoma iteligentan, hrabar i živahan. Nepoverljiv prema strancima i drugim psima i jako nezgodan ako se oseti ugroženim. Zahteva veliku posvećenost, voli duge šetnje i dovoljno prostora. Ako kupujete psa a nemate veliko i dobro ograđeno dvorište, bolje je da se odlučite za neku drugu rasu.

Anadolski pastirski pas je moćna rasa izuzetnih fizičkih predispozicija. Jako je izdržljiv i brz. Odlikuje ga krupna glava i gusta, dvostruka dlaka.

 • Prosečna visina: 71 do 81 cm;
 • Prosečna težina: 40 do 65 kg.
flickr.com/aiko vanhulsen
flickr.com/aiko vanhulsen

Pirinejski planinski pas

Hrabar, jako pametan i blage naravi. Obožava igru sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Međutim, bez dovoljne posvećenosti i adekvatne obuke, Pirinejski planinski psi mogu postati agresivni. Nisu kućni psi, jer su veoma temperamentni i zahtevaju puno prostora, pa ih je najbolje čuvati u dvorištu.

Psi ove rase vekovima su korišćeni za čuvanje ovaca u planinama jugozapadne Evrope, odnosno Pirinejima, odakle i potiče njihovo ime. To su prelepi snažni psi, izrazito visoki, sa gustom i dugom dlakom uglavnom bele boje, a ređe svetlosive.

 • Prosečna visina: 65 do 82 cm;
 • Prosečna težina: 36 do 54 kg.
wikimedia.org/Pleple 2000
wikimedia.org/Pleple 2000

Tibetanski mastif

Inteligentan, ali i dosta nezavistan. Uz adekvatnu obuku može biti odličan porodični pas koji obožava decu. Zahteva stalan trening i svakodnevne šetnje. Ako mu se ne posvećuje dovoljno pažnje može postati agresivan.

Tibetantski mastif ili Tibetanski planinski pas, vodi poreklo iz Kine, Nepala, i naravno sa Tibeta, po kome je i dobio ime. Reč je o ogromnom mišićavom psu debele kože i duge dlake. Zbog snage koju poseduje, u stanju da se suprotstavi vukovima i leopardima, pa je na Tibetu uglavnom služio kao čuvar stada.

 • Prosečna visina: 66 do 83 cm;
 • Prosečna težina: 48 do 82 kg.
flickr.com/gailhampshire
flickr.com/gailhampshire

Bernardinac

Bernardinci su jako dobroćudni, mirni, porodični psi. Nisu previše zahtevni, relativno su laki za dresuru. Izvanredan su izbor za porodice sa decom, gde jedini problem može biti to što nisu previše živahni. Bez obzira što su ogromni, mogu se čuvati i u kući.

Bernardinac je jako glomazan, snažan, mišićav pas, izuzetno otporan na ekstremne zimske uslove, zbog čega je u Alpima sa kojih potiče, korišćen kao spasilac.

 • Prosečna visina: 65 do 90 cm;
 • Prosečna težina: 64 do 120 kg.
flickr.com/Airwolfhound
flickr.com/Airwolfhound

Irski vučji hrt

Iako zbog svoje oštre dlake, visine i „izduženog“ izgleda deluju opasno, to su ustvari neverovatno miroljubivi psi. Mirni, druželjubivi, strpljivi  sa decom i prema kojoj zauzimaju zaštitnički stav. Čak su i prema strancima lepo raspoloženi. Uz adekvatnu obuku mogu se uklopiti u život sa drugim kućnim ljubimcima. Nisu kućni psi jer vole puno prostora, pa ih je najbolje čuvati u velikom dvorištu.

Irski vučji hrt je dugačak, ogroman pas, sa snažnim izduženim nogama i izduženim mišićavim telom. Poseduje izuzetne fizičke predispozicije zbog kojih je u svojim matičnim zemljama, Irskoj i Belgiji, korišćen uglavnom za lov.

 • Prosečna visina:71 do 90 cm;
 • Prosečna težina: 48 do 69 kg.
flickr.com/Claudio Gennari
flickr.com/Claudio Gennari

Engleski mastif

Kao i većina drugih džinovskih rasa, i Engleski mastif je miran, privržen, poslušan. Uživa u društvu vlasnika i drugih članova porodice. Sa decom je neverovatno pažljiv i neće birati načine da ih zaštiti ako oseti da im je bezbednost ugrožena. Zbog svog dominantnog izgleda, engleski mastif je savršen čuvar. Ne voli skučen prostor, pa je zato odličan izbor za ljude koji žive u kući sa velikim dvorištem.

Engleski mastif je izuzetno jak, masivan pas, jedan od najvećih na svetu. Zorba, pas koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najteži na svetu (143 kg), pripadnik je ove rase.

 • Prosečna visina: 70 do 91 cm;
 • Prosečna težina: 54 do100 kg.
flickr.com/petful.com
flickr.com/petful.com

Nemačka (Danska) Doga

Iako najveći pas na svetu, Nemačka doga je jedna od najumiljatijih rasa. Velike danske doge imaju blagu narav, velike su maze, idealne za porodice sa decom. Takođe, izvanredne su kao psi čuvari. Jako su intelignetne i brzo uče, pa ih je lako dresirati. Vole društvo, a ako im se ne posvećuje dovoljno pažnje mogu postati destruktivne i tužne. Bez obzira na njihovu veličinu, mogu se čuvati i u kući.

Nemačka doga je zvanično najviša rasa pasa. U Ginisovoj knjizi rekorda ubeleženo je da je mužjak velike danske doge po imenu Zevs, visok 112 cm, najviši pas na svetu.

 • Prosečna visina: 71 do 86 cm;
 • Prosečna težina:  45 do 90 kg.

 

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link