Prema glasovima čitalaca portala Taste Atlas, sastavljena je lista najboljih gradova na svetu za ljubitelje hrane.
Prvi na listi je Rim, a najpoznatija lokalna jela su pizza al taglio, pasta carbonara i cacio e pepe.
Drugi grad je Bolonja gde se najviše naručuju tagliatele al ragu alla bolognese, tortellini in brodo i najpoznatija poslastica – tiramisu.
Treći je Napulj u kojem su omiljeni pizza margherita, sfogliatella – kremom punjeno lisnato testo, zeppole – mini krofne i teralli – slatke ili slane hrskave grickalice.
Posetioci uživaju i u Beču, i to najviše u wiener schnitzelu, apfelstrudelu, kaiserschmarnu i krapfenu – krofnama.
Peti grad je Tokio, a najpoznatija jela su sashimi, sushi, yakitori, yakiniku i miso supa.
U šestoj Osaki najviše se jedu shabu-shabu – japansko jelo od tanko nasečenih komada mesa i povrća kuvanih u loncu. Naručuje se još i takoyaki – kuglice od testa punjene komadićima hobotnice, kiselim đumbirom i mladim lukom.
U sedmom Hongkongu popularna jela su har gow – tradicionalne knedle koje se poslužuju u jelu dim sum, chinese BBQ pork i wonton noodles.
Italijanski Torino nalazi se na osmom mestu, a poznat je po gianduiottu – pralini od čokolade i lešnika, pizzi al padellino, hrskavim štapićima grisinama i bonetu – desertu sličnom kremastom pudingu.
Deveti grad za uživanje u dobroj hrani je turski Gazintep koji se nalazi u blizini granice sa Sirijom. U njemu su najtraženije gaziantepske baklave, jelo katmer – hrskava slatka ili slana pita i Yuvalama Çorbası – tradicionalna supa s mesnim ćuftama.
Deseti grad na listi je Bandung u Indoneziji gde se najviše jede batagor – pržene grickalice od tofua i ribe ili mesa. Uživaju još i u mie kocok – goveđoj supi s pšeničnim rezancima, te u grickalici od pržene tapioke – jelu cireng.
Izvor: 021.rs
Dodaj komentar