Magazin

1. juna Srbija otvara granicu prema 4 zemlje

Srbija će otvoriti granice za protok ljudi u potpunosti od 1. juna, ali sa četiri zemlje iz okruženja.

Liberalizovaće se u potpunosti kretanje sa Severnom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom, potvrđeno je Sputnjiku u Vladi Srbije.

Večernje novosti su objavile da će prilikom prelaska granice biti obavezan brzi test na koronavirus, ili dve nedelje izolacije.

Blic navodi da je ovakva odluka doneta jer nijedna od četiri navedene zemlje nije bila žarište koronavirusa, a pre svega zbog studenata iz Republike Srpske i Crne Gore.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da se traži rešenje koje bi relaksiralo i olakšalo mogućnost ulaska u Srbiju sa testovima iz referentnih ustanova koji bi omogućili ljudima da uđu u zemlju i da ne idu u samoizolaciju.

On je podsetio da nijedna zemlja u toku pandemije koronavirusa, pa tako ni Srbija, ne može samostalno da donosi odluku o otvaranju granica.

„Svaka odluka koja se donese mora biti usaglašena sa susednim zemljama preko čijih granica se prelazi“, rekao je Odalović.

Granice Srbije zatvorene su od 15. marta kada je i uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa. U zemlju su mogli da uđu državljani Srbije koji se vraćali iz inostranstva, kao i diplomate i strani državljani sa boravišnom dozvolom.

Kon otkrio 2 nova pravila za prelazak granice, jedno se odnosi na naše, a drugo na strane državljene

 

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


289 Shares
289 Shares
Share via
Copy link