Nema ništa bolje od mirisa sveže skuvane kafe za razbuđivanje. Neko voli nes, neko domaću, neko espreso, a neko kapućino. Oni malo bogatiji obožavaju i Kopi Luwak, najskuplju kafu na svetu. Po čemu se to ona izdvaja i kako uopšte nastaje?
Možda ćete pomisliti da je proces pravljenja ove kafe isti kao i kod svake druge, međutim zaista nije. Za početak, zrna ne beru ljudi, nego ih jede civet, divlja životinja koja izgledom podseća na mačku. Civet noću prvo pronalazi arabusta drvo, a onda sa njega jede zrna. U stomaku ove životinje uklanjaju se sastojci zbog kojih je kafa ponekad gorkog ili neprijatnog ukusa. Nakon što izađu iz njenog organizma, zrna se detaljno i dobro očiste, a posle toga se ostavljaju na suncu kako bi se osušila. Proces se završava njihovim prženjem.
Godišnje se proizvede nešto manje od 500 kilograma ove kafe u celom svetu, a jedan kilogram Kopi Luwaka košta između 300 i 1.500 dolara. Ukoliko i vi želite da probate ovu kafu, ne morate da idete dalje od Novog Sada, pošto je ona u ponudi kafića Kafeterija, smeštenog u centru Novog Sada.
Ne brinite se, ne košta kao u inostranstvu, ali ni kao običan kapućino ovde.
Dodaj komentar