Magazin Srbija

Kome je sve Vučić delio naše novce u poslednje 2 godine, a da kao nije kupovao glasove

vučić
Foto: D.Vojinović

Do Sretenja, kada će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, novčanu pomoć od države dobiće oko tri miliona ljudi.

Istinomer je uradio analizu ko je sve i zašto dobijao novac iz budžeta za koji se u narodu odmačilo da su to Vučićeve pare.

Da li je reč o znaku pažnje i iskrenoj brizi države za one kojima je pomoć najpotrebnija ili o populističkoj meri koja za cilj ima pridobijanje glasova građana pred opšte izbore?

Ko je sve do sada dobio novac od države, koliko nas to košta i uoči kojih izbora je država galantno povećavala plate i penzije?

Ako u Guglov pretraživač ukucate reč “pare”, pored naslova pesme “Pare pare” grupe Models kao predlozi će biti ponuđene i sintagme – “pare od države” i “pare od Vučića”. Šta je građane Srbije najviše zanimalo ne iznenađuje, budući da su se naši novci u poslednje dve godine delili šakom i kapom.

Ovih dana na račune oko milion i dvadeset hiljada mladih od 16 do 29 godina, koliko ih se prijavilo za finansijsku pomoć države, leći će po 100 evra. Sto evra “leglo” je i svim zatvorenicima iz ove starosne grupe. Kada se podvuče račun – oko 12 milijardi dinara država je izdvojila samo da namiri omladinu.

Pet dana uoči početka predizborne kampanje, jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 20.000 dinara dobiće penzioneri. Prethodno su u januaru po 10.000 dinara dobili zdravstveni radnici.

I dok kritičari upozoravaju da se država ponaša kao pijani milioner, koji ne gleda koliko troši ne bi li kupio glasove uoči predstojećih aprilskih izbora, vlast tvrdi da novac daje onima kojima je to najpotrebnije.

Širenje optimizma i lepa atmosfera

Ministar finansija Siniša Mali smatra da je davanje novca mladima sasvim opravdana ekonomska mera i kaže da je vlast želela da “širi optimizam među mladima” i da stvori “lepu atmosferu”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nedeljnik NIN (@nedeljniknin)

Ministar tvrdi da je država pogodila “pravu metu” i da je “ta mera napravljena upravo za one kojima je najpotrebnija, jer da im nije potrebna ne bi se ni prijavili”.

S druge strane, kritički glasovi iz ekonomske struke tvrde da je vlast sa 100 evra pokrila “jedini deo biračkog tela koji nije pokriven nekim parama”.

Još 100 evra ako pobedi SNS

Na takav zaključak navodi i obećanje predsednika Srbije u nedavnom intervjuu “sa ekskluzivne lokacije” (novog Štadlerovog voza) da će se založiti da mladi dobiju još sto evra ako Srpska napredna stranka pobedi na izborima.

– Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima 3. aprila, moliću ljude da još jedanput pomognemo mladim ljudima – rekao je Vučić, a zatim ispričao kako je od svoje prve studentske stipendije majci kupio Kirbi usisivač na rate, koje onda nije mogao da isplati.

Za one koji se bave problemom korupcije, ova predsednikova izjava problematična je zbog mogućeg kršenja Krivičnog zakonika, odnosno krivičnog dela ‘davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem’.

– Pomoć je uslovljena pobedom naprednjaka i Vučića na izborima, a ‘moliti’ da se novac podeli mogao bi i ako ne pobedi, pa nas to već vodi ka sumnji za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem – primećuje Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Kad “ekonomski tigar” demonstrira moć

 

Pored mladih, penzionera i zdravstvenih radnika, finansijsku pomoć mogli bi da dobiju i prosvetni radnici, ako bude prihvaćen najavljeni zahtev ministra prosvete Branka Ružića da se prosvetarima isplati po 20.000 dinara.

Kao deo predizborne kampanje mnogi “čitaju” i odluku da za prvorođeno dete država od 1. januara isplaćuje pomoć od 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000 dinara. Novim merama populacione politike predviđeno je i da se porodicama koje dobiju drugo i treće dete isplati po 100.000 dinara jednokratne pomoći, kao i subvencija od 10 do 50 odsto vrednosti za kupovinu prve nekretnine za majke dece rođene 1. januara.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je i povećanje penzija i plata u javnom sektoru za 5,5 odsto, odnosno u proseku od 7,3 odsto (za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama povećanje od osam odsto, a za sve ostale u javnoj upravi sedam odsto). Vlast je odlučila da u izbornoj godini poveća i minimalnu zaradu za 9,4 odsto.

“Tri hiljade za gospođu” kao državna politika

Šakom i kapom država je delila novac i tokom 2021. godine. Pod sloganom “Moja država me ponovo podržava”, svi punoletni državljani Srbije su na ime podrške stanovništvu usled pandemije dobili dva puta po 30 evra, a zatim još 20 evra. Vlast nije diskriminisala ni zatvorenike, pa su svi punoletni građani na izdržavanju kazne u zatvorima u decembru dobili pomoć od 20 evra, a pre toga u novembru i maju po 30 evra.

Sredinom juna prošle godine isplaćeno je 60 evra pomoći nezaposlenima, dok su penzioneri dobili 50 evra u septembru. Pomoć od 100 evra dobili su i svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok je nezaposlenim kosovskim Srbima isplaćeno 200 evra.

Bili su nagrađeni i svi koji su primili vakcinu protiv virusa korona. Ukupno 2,5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja prošle godine dobilo je na poklon po 3.000 dinara.

Izvor: Istinomer

Vučić potrošio 2 milijarde € iz državne kase za kupovinu glasova na izborima

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

24 Shares
Share via
Copy link