Bačvanski ručak nezamisliv je bez supe, sa nekoliko vrsta mesa, domaćim rezancima, šargarepom i začinima. Ovako spremljena supa leči prehladu, i još nekoliko stotina bolesti, barem prema rečima naših baka. Danas su popularne supe iz kesice, ali one nikako ne mogu da zamene domaću supu koja se nastavlja rano ujutru, sprema s ljubavlju a jede sa slašću. Danas je svetski dan supe, a mi ćemo sa vama podeliti nekoliko interesantnih recepata jednog od najpoznatijeg kuvara, Džejmija Olivera. Nešto su drugačije od naših klasičnih, vojvođanskih, ali kada budete raspoloženi za nešto novo, isporbajte neke od njih.
Supa sa brokolijem
Potrebni su vam luk, celer, brokoli, malo sveže mente, maslinovog ulja i po želji možete dodati malo belog mesa isečenog na kockice. Izdinstajte sitno isečen celer i luk, a zatim dodajte isečen brokoli. Kuvajte oko 45 minuta zajedno sa mesom, začinite listićima mente i ako volite odgore dodajte krem sir ili pavlaku.
Paradajiz supa
Očistite 2 crna luka, 2 čena belog luka, malo celera i sve sameljite ili iseckajte na sitne komade. Umesto da dodate već napravljen paradajiz sok, iskoristite svež paradajiz, oko 1,5 kilogram, očistite ga i kuvajte zajedno sa prethodno isečenim povrćem i iseckanim belim mesom. Dodajte začine i kuvajte oko sat vremena. Na kraju možete dodati paradjiz pire ukoliko želite da pojačate ukus.
Hladna supa sa krastavcem
Ovo je klasična britanska supa. Služi se hladna, a potreban vam je luk, krastavac, limun, meso po želji i začini. Luk propržite na maslacu, možete dodati i celer, propržite meso i svež krastavac isečen na sitne komade. Sve zajedno prespite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 45 minuta. Supa ohladite na sobnoj temperaturi. Idealna za vrele letnje dane.
Šargarepa supa sa komoračem
Morač ili komorač je začinska biljka koja jelima daje pikantan ukus. Možete je pronaći u bolje snabdevenim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Supu sa ovim začinskim biljem možete napraviti od šargarepe i luka. Potreban vam je 1 kg šargarepe, očišćene, samlevene. Luk propržite na maslacu, dodajte malo šećera, i stavite sve da se kuva oko 40 minuta. Ova supa obično se jede sa hlebom, a po želji možete dodati i meso.
Supa sa jabukama i žalfijom
Ispržite sitno isečen luk i celer, a zatim dodajte dve sitno isečene jabuke i dinstajte ovo oko 10 minuta. Kuvajte zajedno sa sezonskim povrćem ili mesom po želji oko 30 minuta. zatim sameljite sve u blenderu. Dodajte nekoliko listića žalfije, a ako ne volite kašastu supu, dodajte još vode i prokuvajte.
Dodaj komentar