Ponekad se čini da je potrebna večnost da nas usluže, ali posao konobara nije nimalo lak. Štaviše, jedan je od najstresnijih.
Pristojnost je vredna svake pohvale. Ipak, ako pokušavamo da učinimo uslugu konobaru u kafiću ili restoranu, možemo mu, iz dobre namere, zakomplikovati život.
Pristojnost umesto bakšiša
Dobili ste kafu, a naručili ste čaj? Mislite li da ćete konobare poštedeti muke ako mu ne ukažete na grešku, ali zato ostavite lošu kritiku ili mu ne ostavite bakšiš – (u većini slučajeva) grešite.
Previše priče
Lepo je i pristojno pokazati zanimanje za stranu zemlju ili grad, ali konobari uglavnom nemaju vremena da rasravljaju o prirodnim lepotama ili znamenitostima pa naklonost bolje pokažite bakšišom.
Rasklanjanje tanjira
Konobari imaju svoj sistem spremanja posuđa sa stola pa im pomažući slaganjem tanjira jedan na drugi zapravo samo odmažete.
Natucanje stranog jezika
Želite li da izvežbate strani jezik kojeg se slabo sećate iz osnovne škole, to bolje nemojte da radite u restoranu, pogotovo ako jezik koji znate dobro prolazi. Zbunićete konobara, a možda i dobiti pogrešno jelo…
Prste k sebi
Suzdržite se od diranja tacne, stavljanja čaša ili novčanica – njegova tacna, njegova pravila, a i lako im možete poremetiti ravnotežu.
Traženje stola
Mislite li da činite uslugu konobaru tako što ćete sami naći mesto u restoranu – varate se. Pristojnije je pričekati da vas domaćini smeste za sto kako im ne biste pokvarili planove sedenja.
Čišćenje nereda
Razbijete li tanjir ili čašu, nemojte da ih sakupljate niti da kupite tečnost maramicama i salvetama – izvinite se i pustite konobara da počisti jer ako se povredite, napravićete mu medveđu uslugu.
Izvor: Pun kufer
Dodaj komentar