Magazin

7 stvari kojima konobare dovodite do ludila

kokteli
Foto: Pixabay

Ponekad se čini da je potrebna večnost da nas usluže, ali posao konobara nije nimalo lak. Štaviše, jedan je od najstresnijih.

Pristojnost je vredna svake pohvale. Ipak, ako pokušavamo da učinimo uslugu konobaru u kafiću ili restoranu, možemo mu, iz dobre namere, zakomplikovati život.

Pristojnost umesto bakšiša

Dobili ste kafu, a naručili ste čaj? Mislite li da ćete konobare poštedeti muke ako mu ne ukažete na grešku, ali zato ostavite lošu kritiku ili mu ne ostavite bakšiš – (u većini slučajeva) grešite.

Previše priče

Lepo je i pristojno pokazati zanimanje za stranu zemlju ili grad, ali konobari uglavnom nemaju vremena da rasravljaju o prirodnim lepotama ili znamenitostima pa naklonost bolje pokažite bakšišom.

Rasklanjanje tanjira

Konobari imaju svoj sistem spremanja posuđa sa stola pa im pomažući slaganjem tanjira jedan na drugi zapravo samo odmažete.

Natucanje stranog jezika

Želite li da izvežbate strani jezik kojeg se slabo sećate iz osnovne škole, to bolje nemojte da radite u restoranu, pogotovo ako jezik koji znate dobro prolazi. Zbunićete konobara, a možda i dobiti pogrešno jelo…

Prste k sebi

Suzdržite se od diranja tacne, stavljanja čaša ili novčanica – njegova tacna, njegova pravila, a i lako im možete poremetiti ravnotežu.

Traženje stola

Mislite li da činite uslugu konobaru tako što ćete sami naći mesto u restoranu – varate se. Pristojnije je pričekati da vas domaćini smeste za sto kako im ne biste pokvarili planove sedenja.

Čišćenje nereda

Razbijete li tanjir ili čašu, nemojte da ih sakupljate niti da kupite tečnost maramicama i salvetama – izvinite se i pustite konobara da počisti jer ako se povredite, napravićete mu medveđu uslugu.

Izvor: Pun kufer

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link