Vesti

Srpska Vikipedija je najpouzdaniji izvor na ovoj platformi

Vikipedija na srpskom jeziku nalazi se na prvom mestu po broju referenci i doprinosu proverljivosti članaka, saopštila je danas Vikimedija Srbija. Oni su preneli objavu globalne kampanje uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca). Ova kampanja organizuje se svake godine pred rođendan Vikipedije, a sve u cilju povećanja pouzdanosti podataka koje ljudi potražuju na ovoj platformi.

Vikipedija je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i proverljivi podaci.

Ovom kampanjom, članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće elektronske enciklopedije, Vikipedije.

Ukupno 31 urednik Vikipedije na srpskom jeziku uneo je čak 17.112 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mesto u svetu, dodaje se u saopštenju.

Sa ubedljivo najviše unetih referenci, prvo mesto je zauzela Vikipedija na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Iza srpske Vikipedije slede poljska sa unetih 4.376 referenci i makedonska sa 3.526 unetih referenci.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković”, Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske učestvovala u kampanji dodavanja referenci.

Kampanja je trajala od 15. januara do 5. februara 2021. godine, a osim bibliotekara, pridružili su joj se i drugi zainteresovani pojedinci, prenosi list Danas.

Dalaj lama: 20 večnih lekcija za sreću

Čitajte Luftiku na Google vestima

322 Shares
322 Shares
Share via
Copy link