Riblji restorani u Subotici predstavljaju značajan deo gastronomske ponude ovog simpatičnog gradića na severu Srbije i definitivno su jedan od glavnih razloga zašto on zauzima visoku poziciju na gastronomskoj sceni naše zemlje.
Očuvana secesijska arhitektura, bogata kultura i istorija i divno prirodno okruženje, samo su neke od karakteristika koje odlikuju Suboticu, pa nije ni čudo što drugi po veličini grad u Vojvodini svakodnevno privlači veliki broj turista iz ostatka Srbije i regiona.
Reč je o pravoj multikulturalnoj sredini, a uticaj različitih nacija i kultura, koje žive u harmoniji i od pamtiveka naseljavaju ove prostore, preslikao se i na gastro ponudu, pa će pravi gurmani istinski uživati u specijalitetima koje Subotica ima da ponudi.
Bilo da ste ljubitelj klasičnih jela mađarske kuhinje, roštilja ili odličnih ribljih delikatesa, sve ćete ih pronaći u ovom gradu okruženom prelepim jezerima.
Nakon što smo se uverili u kakve đakonije „kriju“ salaši u Subotici, ovog puta upustili smo se u istraživanje gde se u gradu, koji ne leži ni na reci, niti se nalazi na moru, može pojesti ukusna riba.
Malo je reći da smo bili oduševljeni ponudom, a ni čarde na Tisi nisu daleko…
Čuveni riblji perkelt kod „Abrahama“
Restoran „Abraham“, koji se nalazi na samom ulazu u mesto Palić, kada idete u pravcu Subotice, dobro je poznat među obožavaocima ribe, ali i domaćih jela „na kašiku“.
Ova gostiona ima tradiciju dugu preko 80 godina, a danas se za gastronomski užitak gostiju, koji se uvek rado vraćaju u ovaj „hram dobrih ukusa“, brine četvrta generacija porodice Abraham.
Na raznovrsnom meniju ćete pronaći različite varijacije šnicli, mesa na žaru, jela sa roštilja i prženu i pohovanu ribu, ali pravi znalci ovde svraćaju na jedinstveni perkelt, kakav još jedino spremaju restorani u Sremskim Karlovcima.
Bilo da ga jedete u „mesnoj“ tj. junećoj varijanti ili onoj od otkošćene somovine (koja je naš favorit), očekuje vas prava rapsodija ukusa, a meso se bukvalno topi u ustima, tako da vam nož neće biti potreban.
Za pravi gastronomski užitak, najbolje je da perkelt ukombinujete sa turoš čusom (túrós csusza na mađarskom), preukusnim rezancima sa sirom i hrskavom slaninicom, prilogom čiji su recept dobro znale naše bake i koji se savršeno uklapa uz ovo jelo.
Ovakav ukusan obrok ne bi trebalo da vas košta više od 1.600 dinara po osobi, kakve su cene bile prilikom naše poslednje posete, a čaša kvalitetnog domaćeg vina se podrazumeva, da sve lakše „sklizne“ niz želudac.
Neka poznata i pomalo zaboravljena domaća kuvana jela pripremaju jednom nedeljno, pa je tako utorak rezervisan za škembiće, a petak za perkelt od juneće glave i noge.
Tokom toplih dana možete da uživate u ukusnom obedu u velikoj bašti, a restoran je otvoren svakog dana u sedmici, osim ponedeljka.
Skriveni gastro raj „kod Antuša“ za ljubitelje ribljih specijaliteta
Ukoliko od „Abrahama“ ne skrenete levo ka Palićkom jezeru, već se uputite desno ka Radanovcu, naići ćete na „Zlatnu čardu kod Antuša“, gde ćete se opustiti u pravom domaćinskom ambijentu, kao kod sopstvene kuće.
U stvari, daleko bolje, jer će vam ljubazni domaćini pripremiti gastronomski užitak za pamćenje, posebno ukoliko obožavate riblje specijalitete ili gulaš!
Čarda se nalazi na samom obodu Peščare, nadomak šume, a u lepoj bašti okruženoj trskom, uz laganu muziku i poj ptica, zaboravićete, makar na kratko, sve vaše brige.
Značaj svežine samih namirnica, od koje pripremaju fenomenalna jela, ovde shvataju vrlo ozbiljno, pa kada naručite soma, šarana ili smuđa, riba stiže direktno iz bazena na vaš tanjir.
Savetujemo vam da gozbu otvorite sa ribljim čvarcima serviranim sa lukom, a da zatim nepce obradujete fantastičnom ribljom čorbom, ili filiranim fiš paprikašem od šarana ili soma, koje spremaju sa čuvenom bezdanskom paprikom.
Zaista je među najboljima koje smo probali, a za kompletan ugođaj, obrok upotpunite turoš čusom, pripremljenom od domaće testenine.
Potkovice od prženog šarana su ukusne da poližete prste, možete ga pojesti i u filiranoj varijanti ukoliko ne želite da se zlopatite sa kostima, a ništa manje slasna nije ni ostala riba koju nude na meniju.
Ukoliko niste ljubitelji ribe, uvek se možete opredeliti za jela sa roštilja, ali mi vam preporučujemo da probate specijalitete koji su se krčkali na laganoj vatri u kotliću.
Goveđi gulaš ili pasulj sa rebarcima i perkelt od papaka, koje spremaju svakog drugog petka, garantovano će vam izmamiti osmeh na lice.
Nasmejana konobarica Anita je uvek tu da ispuni vaše gastronomske snove, pa nemojte propustiti da priliku da isprobate izvrsnu domaću kuhinju po veoma pristupačnim cenama.
Romantičan pogled na Palićko jezero uz slasne riblje delicije
Odlazak na Palićko jezero se podrazumeva prilikom posete Subotici, jer je prosto greh ne opustiti se u ovoj prirodnoj oazi spokoja i zelenila, a poseta zoološkom vrtu i botaničkoj bašti uvek predstavlja odličnu zabavu za najmlađe.
Na obodu samog jezera nalaze se brojni kafići i restorani, u kojima možete iskulirati uz hladno pićence i ukusan obrok, a mi smo se ovog puta opredelili da isprobamo riblje đakonije u čardi „Paprika“.
Locirana je u blizini peščanog Muškog štranda i ušuškana u hlad visokog drveća, odakle se pruža divan pogled na samo jezero. Tu je i veliki drveni mol, na kojem možete uhvatiti savršeni bronzani ten pre što „pregrizete“ nešto.
Meni je vrlo jednostavan – ovde se pre svega dolazi na filirani riblji paprikaš (porcija košta 970 dinara), pržene filete šarana, soma i smuđa (od 900 do 990 dinara po porciji), ili dimljenu pastrmku (980 dinara za porciju).
Hrana je izuzetno ukusna, ali ne očekujte preteran luksuz i „fenseraj“, jer ljudi ovde pre svega dolaze da uživaju u lepoti okoliša, dok se, uz po koju čašu vina, opuštaju uz zvuke talasa i patkica koje krstare jezerom, a sunce lagano zalazi. Takvu dozu „hedonističke romantike“ iskusili smo jedino kada smo obilazili čarde u Sremu.
Ono što ih svakako izdvaja od konkurencije je odlična usluga i uvek nasmejana lica konobara, kao i više nego prihvatljive cene za ultraturističku destinaciju poput Palićkog jezera.
Nama je prijala intimna atmosfera „Paprike“, a ukoliko želite da u ribljim specijalitima, poput perkelta ili dimljenog šarana, uživate na popularnijim mestima, odaberite obližnju čardu „Kapetanski rit“, ili poznatu „Riblju čardu“, koja se nalazi na drugoj strani jezera, blizu Ženskog štranda.
U oba restorana je zagarantovan ukusan obed, doduše uz nešto više cene i značajno brojniju i bučniju publiku.
Uživanje u specijalitetima od ribe uz zvuke tamburaša
Ukoliko poželite da pojedete domaćinski spremljenu ribu, na mestu na kojem ćete se odmah osetiti kao da ste među starim prijateljima, savetujemo vam da posetite riblji restoran „Tresetište“.
Ovaj ugostiteljski objekat, koji se nalazi u Praškoj ulici, u širem centru Subotice, svojim gostima nudi prvenstveno specijalitete od rečne, ali i morske ribe, u lepo uređenom ambijentu u kafanskom stilu, sa gomilom sitnih detalja.
Preporučujemo da za predjelo probate domaću riblju paštetu ili riblje čvarke, a da potom ne propustite odličnu riblju čorbu, ukusnu poput one koju služe riblji restorani u Zrenjaninu.
Kako u kuhinji rade iskusne kuvarice, nije ni čudo što je kvalitet hrane na zavidnom nivou.
Možete se odlučiti za neotkošćenu (1.200 dinara) ili otkošćenu (1.350 dinara) varijantu, a kako su porcije porcije prilično velike, nemojte žuriti sa daljom porudžbinom, posebno ako za prilog uzmete i testeninu.
Nakon što smo malo odmorili uz čašu domaćeg vina, savršenog za špricer ili gemišt, odlučili smo da probamo kombinaciju prženog šarana (1.150 dinara) i soma (1.300 dinara), koji je bio fino reš prepečen i ne preterano mastan.
U stalnoj ponudi imaju još i smuđa (porcija košta 1.300 dinara) i pastrmku (2.500 dinara za kilogram), a od morske ribe, na grilu spremaju brancin i oradu (kilogram košta 3.300 dinara).
Ribu pripremaju svežu, a uobičajeno vreme čekanja na obrok je pola sata do 45 minuta.
Iako se radi prvenstveno o ribljem restoranu, ovde možete uživati i u dobrim škembićima ili junećem gulašu, kojeg služe sa turoš čusom, kao i u specijalitetima sa roštilja.
U večernjim satima tu su zvuci tamburaša, da dodatno pojačaju dobar štimung, posebno ukoliko zaboravite na svakodnevne muke, uz kvalitetnu rakiju ili vino.
Ukusan riblji ručak na Prozivci
U specijalizovanom restoranu „Babys“, lociranom u blizini prometnog Beogradskog puta i najmlađeg subotičkog naselja Prozivka, možete u prijatnom ambijentu uživati u delikatesnoj rečnoj i morskoj ribi i plodovima mora.
Sam objekat je ime dobio po grčkom ribaru i vrlo je popularan među meštanima, koji navrate da se pogoste ribljim specijalitetima, ili u nedostatku slobodnog vremena naruče ručak na kućnu adresu.
Iskusni šef kuhinje sva jela sprema po proverenim receptima, a svakako probajte filetriranu čorbu od šarana (porcija košta 890 dinara) ili filetirani fiš paprikaš od mešanog mesa soma i šarana (990 dinara), kojeg poslužuju sa domaćim testom.
Poseban specijalitet je baranjski riblji paprikaš, kojeg imaju povremeno imaju u ponudi, a kuva se „uživo“ pred gostima u sklopu restorana. Porcija za dvoje košta 2.600 dinara, a ukus ćete pamtiti još dugo, nakon što u slast pomažete tanjire.
Ako ste više raspoloženi za ukuse mora, u ponudi imaju lešo supu od škarpine sa rižom, koja se sprema bez paprike.
Izdvojili bismo pastrmku na žaru (nabavljaju je iz Bosne), koja se služi sa krompirom i spanaćem (840 dinara za pociju), kao i filetiranog šarana (1.050 dinara) – zaista su preukusni i sočni.
Od rečne ribe, u redovnoj ponudi imaju i smuđa, a od morske zaista širok izbor – od „standardnih“ brancina i orade, do tune, lososa, oslića, skuše i škarpine, pa čak i lignje, koje prže ili spremaju na roštilju.
Ukoiko želite da, uz domaćinsku atmosferu i odličnu uslugu, uživate u zalogajima slasne ribe, dok ju zalivate kvalitetnim vinom, ovaj restoran, koji se nalazi na mirnoj lokaciji, a opet nedaleko od gradskog centra, odličan je izbor.
Pikantna riblja čorba u kultnoj subotičkoj kafani
Baš kao što smo i započeli, završićemo našu „riblju turu“ Subotice restoranom koji nije specijalizovan isključivo za ovaj tip hrane, ali riblja čorba im je zaista vanserijska, pored ostalih fantastičnih delikatesa mađarske i srpske kuhinje.
Reč je o kafani „Bates“, koja se nalazi u strogom centru Subotice, blizu železničke stanice, a dobar glas o gurmanlucima koje spremaju proširio se daleko van gradskih granica.
Specijaliteti kuće, po kojima su poznati, su goveđi gulaš sa domaćim testom, ovčiji paprikaš sa krompirom, sladak kupus sa ovčetinom, škembići i slična jela. Prosto ne možemo da se odlučimo za našeg favorita, jer je sve toliko slasno i lepo spremljeno, da nam curi voda na usta čim se prisetimo poznatih ukusa.
Naravno, u ponudi imaju i jela od piletine, raznovrsne šnicle i jela sa roštilja, znaju da okrenu i jagnje na ražnju, a mi smo uspeli da se uverimo da riblja čorba sa turoš čusom (porcija košta 700 dinara) zaista „izuva“ (što bi rekli klinci), a porcije su toliko velike, da nije ostalo mesta ni za šta drugo.
Međutim, riboljupci sa jačim apetitom naći će se na slatkim mukama, kada budu birali između soma, smuđa, šarana i pastrmke, priprepremljnih na različite načine, a ako je suditi po kvalitetu ostalih jela sa menija – nikako se neće prevariti.
Inače, u sklopu restorana se nalazi divno uređena bašta sa drvenim stolovima, u autentičnom vojvođanskom fazonu, pa vam preporučujemo da nakon obimnog ručka lagano odmorite uz čašu ledenog piva ili dobrog vina, kako bi sve natetenane leglo „na pravo mesto“.
Najbolji riblji paprikaš jede se na 2 sata vožnje od NS, u srcu prirodnog rezervata (FOTO)
Dodaj komentar