Ovog leta, predviđanja su, u Hrvatskoj bi moglo da nedostaje čak 30.000 radnika.
U Dubrovniku je već izdato više od 1.000 radnih dozvola za strance. Među njima je i Mladen Kukrika iz Trebinja koji radi kao konobar za oko 1.000 evra, piše Poslovni.hr, prenosi Biznis Telegraf.rs.
– Kada je bakšiš u pitanju, recimo da je to skoro plata na platu – ispričao je taj mladić.
Tokom sezone, tu cifru mogu zaraditi i sobarice za pet sati rada dnevno.
Da su i roštilj majstori cenjeni, potvrđuje vlasnik jednog ugostiteljskog objekta koji je nedavno nudio platu od 3.200 evra.
– Naravno, to zavisi o njegovom znanju i željom za radom – istakao je vlasnik.
I dok je mesto već popunjeno, a „srećnik“ je lokalac, top šef, koji je zanat pekao u Londonu i Dubaiju, drugi i ne veruju da je baš zaposlen za tu sumu.
– To je nemoguće, pa ne prodaje on zlatni burger – rekao je jedan Željko iz Dubrovnika.
– Verujte mi, tih 3.200 evra za kuvara neće dobiti Nepalac ili Filipinac, dobiće ga Hrvat. U evrima je prosek oko 1.000 evra, a uvozna radna snaga 700 evra plata – 600, tu negde znači – rekao je šef i zagrebački ugostitelj Marin Medak.
Izvor: Biznis Telegraf.rs
Dodaj komentar