Autorka Instagram stranice Putničarenje opisala je neobično iskustvo posete staroj pijaci u Helsinkiju, gde se kavijar prodaje na kašičicu, a konzerva medveđeg mesa košta 45 evra.
U nastavku saznajte kako izgleda gastronomski luksuz u najsrećnijoj, ali i jednoj od najskupljih zemalja sveta.
Tekst prenosimo u celosti:
Najsrećnija zemlja na svetu istovremeno važi i za jednu od najskupljih, ali kad sam nedavno bila u Finskoj cene u supermarketu mi nisu bile toliko iznenađenje. Ipak, stara pijaca (Old Market hall) u Helsinkiju me je zbunjivala na svakom koraku.
Smeštena je u velikoj, staroj zgradi, u blizini luke, gde se, kako beleži Vikipedija, još od 1889. godine prodaju sveži i kvalitetni prehrambeni proizvodi, a tu su po namirnice dolazili uglavnom viši slojevi. Danas zaista ne znam za koga su te cene, ali hala više deluje kao sajam finske gastronomije nego kao obična pijaca.
Očekivano, dosta je turista koji tu svraćaju na ručak, a na svakom drugom punktu može nešto zanimljivo da se proba.
Devojka kod jednog štanda pružila mi je komadić nekog suvog mesa za koje se ispostavilo da je meso losa i ukusno je kao kvalitetna pršuta; onda sam probala tradicionalni finski kolač „tipalejpa“ (tippaleipä) koji se obično pravi za Prvi maj, a bio je avgust i baš mi se i nije nešto svideo, kao običan suvi keks; na kraju sam se malo zagrcnula kod štanda s kavijarom, gde se i samo to da probaš na kašičicu naplaćuje 10 evra.
Ni druge cene koje sam snimila nisu pristupačnije, favorit mi je vruć krompir koji ti momak izdubi i unutra stavi malo lososa – za oko 17 evra.
Ipak, sve što sam videla nekako mi je palo u senku pred konzervom medveđeg mesa koja košta 45 evra. Jesam ja svašta probala na putovanjima, ali ovo me nije ni zaintrigiralo.
Posle sam pročitala da ni Finci baš ne jedu redovno medvede, to im je više kao neka kulinarska egzotika ili tradicionalni delikates.
Pored konzervi, u ponudi su i kobasice, salame, suvo meso… S druge strane, tu su i konzerve sa slikama irvasa i losa, doduše, nešto jeftinije.
Izvor: Nova.rs
Dodaj komentar