Manje sunčeve svetlosti i hladno vreme, čine zimsko vreme idealnim za razvoj respiratornih infekcija, prehlada i gripa. Zato je jačanje imuniteta u ovom periodu od ključnog značaja za očuvanje zdravlja. Najbolji način da se to učini je konzumacija svežeg voća i povrća. Nekada je osim limuna i pomorandži, gotovo nemoguće bilo zimi naći druge namirnice za podizanje imuniteta. Sada je sve mnogo lakše, od kada imamo Lidl. Lidl pijaca je prava riznica svežeg paradajza, paprike, brokolija, karfiola, cvekle… Ne čudi onda što je treću godinu zaredom Lidl kopanija prepoznata kao trgovinski lanac čiji asortiman svežeg voća i povrća, kao i pekare, potrošači najbolje ocenjuju prema devet kriterijuma koje ispituje „Fresh Perception Report“. Ti kriterijumi su: svežina, kvalitet, širina asortimana, fer cena, prezentacija i atraktivnost promocija, lokalno poreklo, sveukupno zadovoljstvo kategorijom i „value for money“. Istraživanje je sprovela nezavisna međunarodna organizacija YouGov – Consumer Panel Serbia, na osnovu ocene više od 2.900 potrošača.*
*Prema YouGov sindiciranoj studiji zadovoljstva kupaca „Fresh Perception“, koja se sprovodi putem online upitnika, na reprezentativnom uzorku donosilaca odluka o kupovinama za domaćinstvo, kontinuirano, u dva talasa godišnje, počevši od 2022. godine. Broj anketa: 3.128 (u 2022.), 2.430 (u 2023.) i 2.998 (u 2024. godini)).
A koje je to voće i povrće koje najbolje jača zimski imunitet, a može se sveže naći u Lidlu?
Karfiol i brokoli – među najzdravijim povrćem
Bogati brojnim vitaminima i mineralima, karfiol i brokoli se smatraju najzdravijim povrćem. U Lidlu su uvek sveži, bez obzira na godišnje doba, a naročito ih treba jesti zimi, jer obiluju vitaminom C, najboljim saveznikom jačanja imuniteta.
Crvena paprika – izvor C vitamina
Crvenu papriku smo navikli da kupujemo s jeseni, kako bi od nje pravili ajvar ili je stavljali u zamrzivač, pa je kasnije koristili za punjenje. Međutim, sveža crvena paprika je puna C vitamina, pa se njena konzumacija naročito preporučuje u zimskom periodu. U Lidlu je uvek sveža i lepa, kao da je tek ubrana.
Paradajz – kao iz bašte
Paradajz je mnogima omiljeno povrće, ali i asocijacija na leto. Nekada smo jedva čekali da dođe sezona paradajza, da bismo mogli da uživamo u njemu. U Lidlovoj pijaci paradajza ima i zimi, a kada ga probate zaboravite koje je godišnje doba. Osim što je bogat vitaminom C i vitaminom A, odličan je i antioksidans. Pored uobičajene upotrebe, zimi ukoliko ste prehlađeni ili imate grip, najbolje je od svežeg paradajza skuvati čorbu.
Cvekla – cvreno blago
Nutritivno izuzetno bogata, za cveklu se kaže da „hrani krv“, pa se zato naročito preporučuje osobama koje su anemične. Treba je jesti naročito zimi, jer je dobar izvor vitamina C, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i mangana, a odlično podstiče i apsorpciju ostalih nutrijenata unetih iz drugih namirnica. U Lidl pijaci se može kupiti i sveža, ali i već obarena i pripremljena za upotrebu.
Kupus i prokelj
Iako poznat kao zimsko povrće, kupus je uglavnom na trpazama tokom cele godine. Međutim, njegov „rođak“ prokelj, nepravedno je zapostavljen. U Lidlu ga uvek ima svežeg u pakovanju od po 500g, a pošto je kao i kupus bogat brojnim vitaminima, a sadrži izuzetno malo zasićenih masti i holesterola, zimi ga treba jesti što više. Može se skuvati, a pravi je delikates kada se zapeče u rerni sa jajima i sirom.
Jabuke i kruške
Koliko je jabuka zdrava svi znamo, a deviza „Jabuka na dan, doktor iz kuće van“, može da se odnosi i na krušku. Lidl pijaca uvek obiluje raznim vrstama jabuka, a često mogu da se nađu i kruške. One su izvor dijetetskih vlakana, antioksidanata i minerala, a ti hranljivi sastojci su posebno korisni za zdravlje creva i srca.
Menadžeri svežine
Voće i povrće u Lidlu je izizetnog kvaliteta, jer dobavljači poseduju Global G.A.P. i GRASP sertifikate, koji garantuju sigurnost i vrhunski kvalitet. Međutim, briga o kvalitetu i svežini proizvoda ne prestaje ni kada proizvodi stignu na police. Posebnu ulogu u održavanju visokih standarda pijace imaju Lidlovi menadžeri svežine koji svakodnevno proveravaju njihovo stanje i svežinu u 77 Lidl prodavnica širom Srbije – obučeni da uoče i najmanje odstupanje u kvalitetu voća i povrća od propisanog.
Oni kao profesionalci imaju svoje načine da provere svežinu i kvalitet voća i povrća, a evo nekoliko saveta kako to i sami možete da uradite:
- Obratite pažnju na boju. Prilikom odabira voća i povrća treba birati ravnomerno obojene komade, bez tragova zelene ili bele boje i bez tamnih fleka. Takođe, ako je boja intenzivnija, to može da bude i pokazatelj da je nešto prezrelo, jer je promena boje je odličan pokazatelj zrelosti.
- Pomirišite. Ukoliko po ne možete da odredite svežinu, pokušajte po mirisu. Miris kod nekog voća može da bude odličan pokazatelj ukusa i ako ima svežu, voćnu aromu, znači da je dobro.
- Lagano stisnite. Kako plod sazreva, voće je mekše. Lagano stiskanje voća može biti odličan pokazatelj zrelosti, a posebno je korisno za voće bez tvrde ili guste kore, poput krušaka, kivija i avokada.
- Birajte teže plodove. Svežina se može saznati i po težini. Što je plod teži, to je bolji jer je potpuno sazreo. To se naročito odnosi na paradajz.
Potrošači u Srbiji izabrali Lidl za prodavnicu godine – a ovo je 5 razloga zašto
Dodaj komentar