U centru južne Srbije smestio carski grad Niš, treći po veličini u zemlji, posle Beograda i Novog Sada. Burna istorija, kultura i najbolja hrana u Srbiji, učinili su ga nadaleko čuvenim, a kafane u Nišu pružiće jedinstven ugođaj svakom istinskom hedonisti.
Tokom vekova, počev još od antičkih vremena, za prevlast nad veličanstvenim gradom na Nišavi borila su se brojna carstva, koja su ovde ostavila neizbrisivi pečat.
Iz tih razloga, Niš danas obiluje kulturno-istorijskim spomenicima i muzejima, koje obavezno treba posetiti.
Poznat je i kao dom brojnih kulturnih manifestacija i festivala, koji se održavaju tokom čitave godine.
Nišlije važe za prave meraklije i odlične domaćine, koje svoje posetioce dočekuju raširenih ruku i otvorenog srca.
Gastronomska prestonica Srbije
Međutim, Niš sa razlogom nosi prestižnu „titulu“ gastronomske prestonice Srbije, u kojoj će sva vaša čula uživati u preukusnim jelima i delikatesima, koje nam je Osmansko carstvo ostavilo u amanet.
Naravno, u srpskoj izvedbi, tako da su vremenom postala odraz našeg mentaliteta i tradicije. Ukoliko ste pravi gurman, ovde ćete pronaći svoje parče raja.
Bilo da ste ljubitelji odličnog roštilja, čuvenog bureka (onaj klasičan, na koji smo navikli, nastao je krajem 15. veka u Nišu), jela od ovčetine i jaretine, ili nekih, danas pomalo zaboravljenih, tradicionalnih kafanskih jela „na kašiku“, očekuje vas nezaboravno gastro iskustvo.
Odlično mesto za početak gastro ture je čuveno Kazandžijsko sokače, tj. stara niška čaršija u strogom centru grada. Nad njom bdi spomenik Stevanu Sremcu i Kalči, a tu se nalaze brojni kafići i restorani.
Međutim, mi smo se potrudili da obiđemo kafane u Nišu „na glasu“, kako bismo proverili da li je hrana zaista toliko ukusna kao što se priča.
Miris i ukus starog Niša
„Nišlijska mehana“ važi za jednu od omiljenih kafana među Nišlijama i pravo je mesto da probate špecije koje će zagolicati vaše prefinjeno nepce i podstaći lučenje endorfina.
Baš kao što na vratima piše, očekujte „miris starog Niša“. Ušuškanoj atmosferi doprinose autentične dekoracije, poput narodnih nošnji, petrolejki i starih slika ovog prelepog grada.
Na meniju vas očekuju prave delicije, koje su karakteristične za južnu Srbiju, a predjela poput pihtija, ili kavurme – sprže, tu su da vam otvore apetit.
Naravno, tu je i nezaobilazni belmuž, inače specijalitet svrljiškog kraja, kao i gibanica od sukanih kora – jednako je slasna kao samsa, po kojoj su poznate kafane u Vranju.
Ako želite da osetite autentičan ukus Niša, nemojte propustiti prženiju, koja se sprema u raznim varijantama – u suštini su u pitanju jaja i paprika, ukombinovani sa prazilukom, sirom…
Imaju 20-ak vrsta, a koju god da odaberete – poći će vam voda na usta.
Kvalitetom i uslugom spada u najbolje kafane u Nišu
Kada ste zavarali glad predjelom, možete se zagrejati telećom, jagnjećom ili škembe čorbicom, a zatim preći na nešto „konkretno“.
Specijaliteti sa roštilja se podrazumevaju, poput sočnih uštipaka, pileće jetre u slaninici, valjkanih ćevapa i drugih delikatesa spremljenih na grilu sa ćumurom. Možda je najbolje da ih ukombinujete sa domaćim bilješkim urenebesom i moravskom salatom.
Ako ste ljubitelj pravih jela „na kašiku“, nemojte propustiti priliku da probate teleću glavu u saftu, specijalitet kuće, koja se služi u keramičkim posudama, a meso se zaista topi u ustima.
Ukoliko vam je nakon ovakvog ukusnog obroka ostalo još mesta u stomaku, zasladite se adžijinim mezetlukom – suvim voćem i orasima, koji su zaliveni medom.
Odlična vinska karta će upotpuniti ponudu hrane, a ljubazni konobari su tu da vam olakšaju izbor.
Treba naglasiti da većina navedenih jela ne prelazi 800 dinara, a neka koštaju i značajno manje.
Uz odličan odnos cene i kvaliteta, jasno je zašto spada u najbolje kafane u Nišu.
Za ljubitelje specijaliteta od ovčetine
Kažu da je dobrim restoranima najbolja preporuka ona „od usta do usta“, a upravo se na taj način restoran „Dagi Plus“ pročuo među ljubiteljima ovčetine u čitavoj Srbiji.
Zaštitni znak im je nasmejana ovčica, čiji logo u duborezu krasi i drveni enterijer ovog ugostiteljskog objekta, pa ćete obedovati u pravoj kafani, sa neizbežnim kariranim stolnjacima.
Kvalitet mesa od kojih prave svoje specijalitete zaista je vrhunski. Baš takav je i ovčiji sir, koji ukombinovan sa ljutenicom (mešavina praziluka i ljute paprike) i friškim domaćim kukuruznim lepinjama, predstavlja savršeno predjelo.
Kada je reč o ovčetini, bilo da se opredelite za hladno pečenje, koja se servira u vidu rolata i služi sa renom, ili onoj ispod sača, koja se više sati kuva u sopstvenom soku sa krompirićima i povrćem – užitak je zagarantovan.
U vreme naše posete, za kilogram ovih delicija trebalo je izdvojiti 2.500 dinara.
Naravno, ovo je pravo mesto da probate autentičan niški roštilj. Njihova ovčija pljeskavica i uštipci su zaista fantastičnog ukusa i po mnogima najbolji u Srbiji, a nemojte propustiti priliku da testirate ovčije kobasice.
Za prave znalce i gurmane tu su i ostali „bezobrazluci“ – džigerica u skrami, juneće brizle ili teleća glava. Kao poseban specijalitet ovog kraja izdvajaju se teleći repovi, a očekujte pravu eksploziju ukusa u ustima.
Ukoliko sve lepo ukombinujete sa domaćom rakijom i vinima iz njihove ponude, sasvim je sigurno da ćete dugo pamtiti ovaj obrok.
Za kraj vam preporučujemo sočnu baklavu, a možemo zaključiti da ova kafana sa razlogom nosi titulu „srpske prestonice ovčetine“.
Kvalitet i vrhunska usluga podsetili su nas na gostoprimstvo koje smo iskusili u zrenjaninskim kafanama, a cene su zaista pristupačne za svačiji džep.
Sinonim za perfektan roštilj
Iako gotovo u svakom ugostiteljskom objektu u gradu možete pojesti ukusan roštilj, kafana „Mrak“, koja se nalazi na periferiji grada, blizu auto-puta, važi među ljubiteljima specijaliteta sa grila za najbolju u Nišu, a verovatno i u čitavoj Srbiji.
Za ovu laskavu titulu izborili su se pre svega kvalitetom mesa i načinom pripreme. Možda nemaju „živu“ pljeskavicu kao kafane u Valjevu, ali ukus njihovih sočnih đakonija sa ćumura ostaće vam urezan dugo nakon što završite sa obedom.
Za početak, u pitanju je autentični kafanski ambijent, u kojem se možete počastiti i drugim delicijama, poput fantastične selekcije sireva, domaćim urnebesom, belmužom, ili trljanicom.
To je savršen način da započnete obrok, pre nego što navalite na ono zbog čega ste došli.
Praktično ne možete omašiti – ako ste ljubitelj ovčijeg mesa – tu su ćevapi („desetka“ košta 900 dinara), ili pljeskavica (velika – 700 dinara). Možete se opredeliti i za čisto juneće meso, ili kombinaciju ova dva, koja pruža savršeni balans.
Ne propustite priliku da probate domaću kobasicu, koju znalački prave od čak tri vrste mesa – junetine, ovčetine i svinjetine, kao i juneće uštipke. A šta tek reći za ostale špecije koje spremaju na roštilju…
Porcija karea u skrami, koji prave sa kačkavaljem i suvim vratom, koštaće vas 1.000 dinara. Biftek sa jajetom, koji ćete platiti 3.500 dinara, totalno će raspametiti sva vaša čula.
Posebna „perverzija“ su kiflice od mesa (1.000 dinara), koje prave od karea, suvog vrata i kačkavalja. Kako biste upotpunili ugođaj, ukombinujte ih sa ljutenicom i moravskom salatom.
Za kraj vam ostaje da se meraklijski zasladite tulumbama, baklavama ili orasnicama. Izvesno je da ćete već na odlasku planirati sledeću posetu „Mraku“.
Ručak u niškoj čaršiji
U srcu niške čaršije, u pomenutom Kazandžijskom sokačetu, smešten je jedan od najstarijih restorana u gradu. Svojim gostima otvorio je vrata davne 1938. godine.
Reč je o kafani „Galija“, koja je dobro poznata meštanima po ukusnim specijalitetima. Za ovaj užitak vam nije potreban previše debeo novčanik.
Možda je najbolje da obrok započnete pohovanim kačkavaljem ili ovčijim sirom, tradicionalnom prženijom ili trljanicom, ili pohovanom paprikom sa sirom.
U ponudi imaju veliki broj kuvanih jela, poput sarmica u vinovom listu, koje se služe hladne, jagnjeće sarmice, prebranca ili grčke musake. Cene ovih jela kreću se od 300 do 650 dinara, u zavisnosti za šta se odlučite.
Poznati su po telećim repovima i telećoj glavi u saftu, koje će vas koštati oko 850 dinara. Nemojte propustiti priliku da probate ni Kalčin lovački gulaš, za koji ćete morati da izdvojite 840 dinara. Naravno, tu su i obavezna jela sa roštilja.
Tokom sunčanih dana možete uživati u lepo uređenoj bašti, a u hladnim zimskim danima zagrejte se uz kuvanu rakiju i dimljenu butkicu sa sosom od kajmaka i rena.
Inače, kruži priča da je poznata niška rok grupa „Galija“ svoje ime odabrala baš po ovoj kafani, u koju su Neša i ekipa voleli da dolaze.
O tome svedoči i njihova uramljena ploča, koja krasi jedan od bogato ukrašenih zidova.
Gastronomske delicije van najužeg centra grada
Van najužeg centra grada, sa druge strane Nišave, čim prođete kružni tok, pronaći ćete restoran „Beli bagrem“. U pitanju je još jedna kafana u kojoj ćete obradovati vaš stomak.
Sirevi koje nude za predjelo su zaista fenomenalni. Ovo je pravo mesto da probate teletinu ispod sača, koja se bukvalno topi u ustima.
Dobro je poznata među Nišlijama i ima gotovo kultni status, a cene su manje-više standardne, kao u čitavom gradu.
Nikako nećete pogrešiti ni ukoliko se odlučite za pljeskavicu, teleću džigericu u skrami, ili teleće repove, koje ovde služe sa kostima.
U ponudi imaju veliki izbor domaćih rakija i bogatu vinsku kartu. Ukoliko ne možete da se odlučite, uvek možete potražiti savet od ljubaznog osoblja. Leti možete uživati u obroku u lepo uređenoj bašti.
Ukoliko ste možda više raspoloženi za nešto svečaniji ugođaj, uz spoj tracionalnog i modernog, verovatno je pravi izbor za vas restoran „Orač“.
Nalazi se nedaleko od „Belog bagrema“. Ovde se pored „uobičajenih“ specijaliteta, poput trljanice, domaćeg urnebesa, paprike u pavlaci i specijaliteta sa roštilja na bazi junetine i jagnjetine, možete pogostiti i nekim drugačijim delicijama.
Pored srpske kuhinje, nude i mediteranske specijalitete i bifteke. Posebno su poznati po svojim stejkovima, koje neretko pripremaju direktno pred gostima, što predstavlja poseban spektakl.
Podrazumeva se da takav užitak dolazi uz nešto višu cenu. Izdvojili bismo njihov sočan ramstek „Tenesi“, preliven burbonom „Džek Denijels“. Za ovo fenomenalno vizuelno i gastronomsko iskustvo moraćete izdvojiti 2.500 dinara.
Ukoliko niste raspoloženi za vino, vaš obrok možete zaliti lokalnim zanatskim pivom „Orač“, koje zaista lepo nadopunjuje ukus hrane.
Kod „Amerikanca“ na tamburaše i rakiju od kruške
Naša poseta Nišu nikako ne bi bila kompletna da nismo svratili u kultnu kafanu „Amerikanac“.
Reč je o dobro poznatom mestu, koje je bilo popularno još u bivšoj Jugoslaviji. U međuvremenu je obnovljeno, kako bi ugostili nove generacije Nišlija i njihovih gostiju.
Domaću rakiju od kruške koju služe u restoranu, navodno prave isključivo od voćki koje sakupe u sopstvenoj bašti. Ne moramo ni naglašavati da u ponudi imaju standardne „bezobrazluke“ sa južne pruge.
Rakijicu možete „upariti“ sa sukanim pitama, pa navaliti na sarmice u vinovom listu ili teleće repove. Ovi specijaliteti se služe u sočnom saftu, pa su slasni gotovo poput deserta, poput onih koje spremaju u vinu restorani u Sremskim Karlovcima.
Redovni gosti znaju da ne smeju propustiti čuvene „Amerikanac“ ćevape, „švajsovane“ sa prazilukom. Preporučujemo vam da se zasladite domaćom baklavom, dok uz vince uživate uz pesmu lokalne tamburaške bande.
Naravno bio bi greh ne spomenuti još neke odlične kafane, lokalne favorite meštana, poput „Tri fenjera“ (gde se odlazi na svinjske butkice i juneće repove i jezike) i kafane „Ras“, u kojoj služe prvoklasnu jaretinu.
A ukoliko ste se uželeli pravog niškog bureka, nezaobilazna stanica je pekara „Anton“. Ona sa debelim razlogom važi za jednu od najboljih u čitavoj Srbiji.
Pečenjare u Čačku gde ćete omastiti brk i uživati u slasnim mesnim đakonijama (FOTO)
Dodaj komentar