Magazin Putovanja

Belgijski srednjovekovni grad poznat po šunki postao vege prestonica Evrope

Gent 1
Foto: Pixabay

Belgijski srednjovekoni grad Gent poznat je po prelepoj arhitekturi, bogatoj istoriji, živopisnim kanalima i fenomenalnom pivu, ali uskoro bi mogao da se okiti i titulom vegetarijanske prestonice Evrope, iako su stanovnici ovog flandrijskog grada vekovima poznati kao veliki ljubitelji mesnih specijaliteta.

„Krivac“ za ovu veliku promenu je inicijativa lokalnih čelnika i vegetarijanskih organizacija, tačnije „Povrćni“ ili „Zeleni“ četvrtak, kada većina stanovnika ne jede meso.

Osim što im ta zdrava navika sve više „ulazi u krv“ i drugim danima, utvrđeno je da na taj način značajno doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova, čime brinu i o očuvanju životne sredine.

„Povrćni dan“ četvrtkom

Nekoliko desetina ljudi okupilo se za stolovima prepunim zdrave hrane, u veganskom bistrou u srednjovjekovnom gradu Gentu u Belgiji. Četvrtak je veče, ali restoran ima gužvu kao da je u pitanju petak.

Zveckanje tanjira i mešavinu holandskog, francuskog i engleskog čavrljanja prati nekoliko zanatskih piva, namaz od leblebija, gulaš od cvekle i mnoštvo kokosovih kolača, piše Putni kofer.

Ne, ovo nije stereotipna slika Flandrije, pune pomfrita i šunke – bogate belgijske regije koja je čuvena po pivu i govedini, ali već nekoliko godina to je uobičajena situacija četvrtkom, kada hiljade ljudi širom grada svesrdno podržava vegetarijanstvo.

„Donderdag Veggiedag” („Povrćni Dan četvrtkom“) je dan u nedelji kada više od 90 restorana, 20 hotela i 50 odsto stanovništva ostavlja meso i okreću se zdravim namirnicama, kako bi poslali jednu snažnu poruku za dobrobit našeg zdravlja i čitave planete.

Isti učinak kao kada bi 19.000 automobila sklonili sa puteva

Pre pokretanja „Veggiedag- a”, bezmesne opcije u Gentu su bile ograničene, pa čak nepoznate većini.

Sve se promenilo kada su najveće belgijske vegetarijanske organizacije sprovele inicijative koje su grad „napunile“ povrćem.

Prvobitno zadužena za promociju ishrane zasnovane na biljkama, organizacija za zaštitu okoline odlučila je da izradi sveobuhvatne vodiče za vegetarijanske restorane za gradove u čitavoj regiji i sprovede poseban “V-dan”, kako bi predstavila vegetarijansku ishranu Flamancima opsednutim mesom.

Gent 3
Foto: Pixabay

Samo jedan dan bez mesa u nedelji čini ogromnu razliku i izračunato je da ako svih 243.000 stanovnika Genta učestvuje četvrtkom u „Povrćnom danu“, to ima isti učinak na emisiju ugljenika kao kada bi 19.000 automobila sklonili sa puteva.

Incijativu vegetarijanske organizacije podržale lokalne vlasti

Zeleni četvrtak se obeležava i u opštinskim školama i vrtićima, pa se deci starosti od 18 meseci do 12 godina služi topli vegetarijanski ručak.

Melanie Žake, koja vodi EVA-u (Etička vegetarijanska alternativa), izjavila je da je organizacija u anketama primetila da Flamanci sve više izražavaju spremnost da jedu manje mesa, a mnogi su uvereni da će vegetarijanstvo postati još popularnije u budućnosti.

– Ljudi znaju da je važno da jedu manje mesa, ali nemaju znanja o kuvanju i sastojcima – izjavila je Melani.

Lokalne vlasti su 2005. ponudile finansijsku podršku, a do 2007. godine EVA je, u saradnji sa gradom Gentom, pokrenula prvi „Donderdag Veggiedag”, kao pokušaj smanjenja potrošnje mesa, podrške okolini, prihvatanja etičke ishrane i kako bi ljude naučili detaljima vegetarijanstva.

Kako bi to postigla, EVA je počela da mapira lokalitete po gradu koji su pogodni za ljude koji ne jedu meso.

Svaki restoran, hotel ili supermarket koji poslužuje vegetarijanska jela, pronašao je svoje mesto na službenoj internet stranici Turističke zajednice Genta, a nakon što su restorani videli mapu, brojni lokali su počeli da dodaju vegetarijanske i veganske opcije na svoj jelovnik.

Grad sa najviše vegetarijanskih restorana po glavi stanovnika na svetu

Grad je takođe uložio desetine hiljada evra u vegetarijanske kuvare, koji su podučavali lokalne majstore u kuhinji kako da kuvaju zdravo i, možda najbitnije, da podučavaju decu i njihove roditelje tajnama vegetarijanske kuhanje, a svi kursevi su besplatni.

Tako se Gent se nada da će do 2050. godine postići neutralnost po pitanju ugljenika, što znači da žele da uklone onoliko ugljen-dioksida iz atmosfere koliko ga emituju.

Gent 2
Foto: Pixabay

– Videli smo da oni koji su aktivni u vegetarijanskim danima sve više generalno prelaze na vegetarijanstvo.  Ankete sprovedene tokom pet godina pokazuju da oni koji učestvuju u „Vege danu“ četvrtkom, u proseku se tri dana nedeljno hrane kao vegetarijanci – rekla je Žake.

Od mesne do vegetarijanske prestonice Evrope

Zahvaljujući kampanji, jedan od 10 Flamanaca je postao vegetarijanac barem tri dana u sedmici. EVA procenjuje da 50 odsto onih koji žive u Gentu poštuju tradiciju četvrtka bez mesa.

Tokom samo jedne decenije, Gent je prešao put od evropske prestonice mesa do vegetarijanske, sa više od 90 restorana koji imaju specijalizovane vege jelovnike i još desetak organskih prodavnica i pijaca.

Samo u oktobru prošle godine, u gradu je održano preko 40 aktivnosti vezanih za vegetarijance, u rasponu od kurseva meksičkog kuvanja, do pravljenja kolača od domaćeg sira.

Šunka
Foto: Pixabay

Sve to u gradu u kom živi manje od 250.000 stanovnika, čija je „omiljena grickalica” do pre samo nekoliko godina bila dobro odležana šunka.

Izvor: Putni Kofer

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Јел то онај град где су Белгијанци донедавно имали зоолошке вртове са афричком децом као експонатима

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link