Magazin Srbija

„Dosta laži, obelodanite sve ugovore sa Rio Tintom“

ekoloski-ustanak
Foto: Direktno.rs

Ekološki ustanak saopštio je danas da je dosta zamajavanja građana i pozvao je Vladu Srbije da obelodani sva dokumenta vezana za Rio Tinto.

“Predsednik Aleksandar Vučić je 4. 12. izjavio u Gornjim Nedeljicama da postoji ugovor sa Rio Tintom. Ministarka Zorana Mihajlović, izjavila je 18. 12. 2021. da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, a 10 dana kasnije premijerka Ana Brnabić je izjavila da ne postoji obavezujući dokument koji je potpisan, ali da će kompanija tražiti odštetu od Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak smatra da je ovo sve “mućenje vode i ruganje građanima, pravu i institucijama koje predstavljaju”, te poziva Vladu Republike Srbije da smesta obelodani sva dokumenta koja su potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim predstavništvom u Srbiji.

Oni poručuju vlastima da momentalno prestanu sa lažima i zamajavanjem građana.

“Neotuđivo je i nesporno pravo svih nas, građana Srbije, da znamo ko se i šta, na nivou države, državnih institucija i državnih preduzeća, dogovorio sa ovom kompanijom, ili sa bilo kojom kompanijom, u naše ime. Iz kontradiktornih izjava Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, samo jedna stvar je potpuno jasna, a to je da vlast laže građane, da kupuje vreme, da štiti investitora dok je uterao državu u obaveze koje su u potpunosti neprihvatljive građanima Srbije”, upozoravaju iz Ekološkog ustanka.

Oni zahtevaju da se sva dokumenta prikažu u originalnoj formi, da budu odmah stavljena na uvid njihovom pravnom timu, ali i objavljena na veb sajtu Vlade, na uvid svim građanima Srbije:

“Svako drugačije postupanje ćemo smatrati izdajom javnog interesa, činom koji snosi političku ali i krivičnu odgovornost najviših državnih službenika”, zaključio je Ekološki ustanak.

Borba svim sredstvima: Kupujem zemlju u dolini Jadra po ceni koju plaća Rio Tinto

5.9K Shares
5.9K Shares
Share via
Copy link