Magazin Novi Sad

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu praviće se čokolada od brašna od crva

čokolada
Foto: Printscreen/Linkedin

Brašno dobijeno iz crva Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu koristiće za pravljenje čokolade. Ona će najpre biti namenjena živini, a ako bi se standardi uskladili sa Evropskom unijom, mogli bi da je probaju i ljudi.

Prema rečima direktora Departmana za stočarstvo, Dejana Beukovića, čokolada je tu kako bi eksperiment delovao zanimljivije.

– Mi sa današnjih 7,9 ćemo do 2050. godine skočiti na preko 10 milijardi ljudi koji, naravno, treba da se prehrane. Dosadašnja proizvodnja animalnih proizvoda, pilećeg mesa porašće za nekih sto osamdeset odsto, rekao je Beuković za Tanjug, prenosi Dnevnik.

On je dodao da će veći problem biti prehraniti same životinje i da je zemljište ograničen resurs, a da bi pod tendencijom vremenskih promena uslovi mogli da se promene i samim tim da se koriste insekti i larve i da se na taj način reši osnovna ljudska potreba – ishrana.

– Projekat je u toku i mi sada proizvodimo insekte, odnosno larve crva brašnara u Temerinu. Zajedno sa studentima želimo da utvrdimo mogućnost upotrebe novog hraniva koje bi se koristilo za ishranu životinja, kaže Beuković.

Viša naučna saradnica Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Miroslava Polovinski Horvatović, izjavila je da su prvo rađeni ogledi svarljivosti crva.

– Obično ljudi na crve gledaju kao na štetočine. Mi ih gledamo kao životinju koju treba da natovimo. Dajemo im dva, tri, četiri različita hraniva, pratimo koliko su pojeli i onda radimo oglede izračunavanja da bismo znali koliko košta kilogram prirasta tenebrija, objašnjava ona.

Upotreba brašna od insekata u Srbiji za životinje regulisana je od decembra 2023. godine.

Izvor: Dnevnik

Jedna vrsta čokolade ima najduži rok trajanja, dok će se druga pokvariti posle samo 6 meseci

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link