tribina-zracenje-ilustracija
pixabay.com

Tribina „Zračenje javnosti“ održaće se u utorak 23. februara od 17 sati na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Na tribini učestvuju nuklearna fizičarka Uranija Kozmidis Luburić, naučna saradnica Prirodno-matematičkog fakulteta Sofija Forkapić i radiolog Dejan Jovanović.

Kako navodi autor i moderator tribine Dejan Koprivica, debata je namenjena susretanju stručne i laičke javnosti. Kako objašnjava, stručna javnost, neretko govori o jonizujućem i nejonizujućem zračenju, najčešće savesno i blagovremeno,  upozorava i opominje, ali jezikom koji malo ko razume. S druge strane, laička javnost, uplašena lošim istorijskim iskustvom, sasvim opravdano traži dodatne informacije o zračenju u medicinske svrhe (rendgen, MR i ultrazvuk) ali i u bezbedonosne (radioaktivni gromobrani) i svrhe komunikacije putem bežičnih tehnologija.

Debata je korak ka uspostavljanju zakonske regulative kojima se propisuju forme ličnog i medicinskog nadzora nad ukupnom izloženošću zračenja pacijenata ali i javnog nadzora, putem javno dostupnog mapiranog registra, svih potencijalno kritičnih izvora veštačkog zračenja (radioaktivni gromobrani, trafo-stanice i bazne stanice mobilne telefonije).

Još zanimljivih događaja potražite ovde.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here