Balkan Vesti

Hrvatski predsednik na ukrajinskoj crnoj listi među ubicama, špijunima i pevačem Pink Floyda

milanovic zoran
Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Špijuni, sveštenici, tužioci, novinari, krivi i nedužni, prikazani su kao proruski kolaboracionisti na ukrajinskoj internet crnoj listi. Neki od navedenih u internet bazi podataka “Mirotvorac” verovatno jesu bili upleteni u ratne zločine na istoku Ukrajine ili u propagandni rat, ali mnogi drugi nisu učinili ništa osim što su bili politički „neosetljivi ili jednostavno upotrebili pogrešnu reč“, piše londonski The Times, a prenosi N1.

Na toj listi se našao i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Bez obzira na to, svima im sudi skriveni panel i optužuje “za dela protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine” i objavljuje javno njihove podatke zajedno s navodnim zločinima koje su počinili, dodaje list.

I dok raste pretnja ruske invazije, rastu i antagonizmi, pa ni osobe od imena, ugleda i položaja nisu imune na to da završe na optužnoj listi Mirotvorca, ukrajinske nacionalističke stranice, prenosi Hina.

Times je svoj članak o ukrajinskoj crnoj listi objavio dva dana pre nego li je na njoj završio hrvatski predsednik Zoran Milanović.

On je optužen za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Povod su bile Milanovićeve reči da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu ako dođe do njene eskalacije i da tamo neće imati svoje vojnike. Istakao je i da Ukrajini nije mesto u NATO-u i da je EU podstakla “državni udar” u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsednik Viktor Janukovič, prenosi N1.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu na razgovor hrvatsku ambasadorku u Kijevu Anicu Džamić kako bi protestovalo protiv predsednikovih izjava, koje su, pak, pozitivno odeknule u Rusiji.

Stavljanje na listu Milanovića potvrdio je i zamenik portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev na konferenciji za medije u četvrtak.

zoran-milanovic

Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187.000 imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obaveštajne službe FSB nego i osnivač Pink Floyda Roger Walters koji je pre tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Beloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobela i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato jer je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Jevreja.

Na listi je i petsto ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske pasoše. Razlog – Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a Mirotvorac takav čin smatra izdajničkim.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obaveštajne službe SBU kojem je poznat samo pseudonim “Roman Zajcev”, objašnjava Times.

Na crnoj listi su i podaci oko 4.500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije separatističkih vlasti Donbasa, što je bio uslov da mogu da rade na području koje su kontrolisale proruske snage. Mnogi od njih kasnije su dobijali pretnje.

Izvor: Nova

Tragedija u Ukrajini: Vojnik Artem (21) ubio 5 kolega

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link