Srbija Vesti

Danas izricanje presude Zoranu Marjanoviću, ovo je 5 ključnih dokaza za maksimalnu kaznu zatvora

zoran-marjanovic-stefan-stojanovic-1
Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Suđenje decenije danas bi moglo biti završeno. Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu zatvora za Zorana Marjanovića, koga sumnjiče da je ubio svoju suprugu Jelenu Marjanović 2. aprila 2016. godine u Borči. Odbrana traži oslobađajuću presudu.

Zamenik višeg javnog tužioca Nikola Uskoković tražio je u svojoj završnoj reči da sud Marjanovića osudi na 40 godina zatvora, što je maksimalna kazna za teško ubistvo, kao i da mu odredi pritvor zbog uznemirenja javnosti.

Tužilaštvo je ocenilo da je tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu sa umišljajem ubio i to na svirep i podmukao način.

Ovo je 5 ključnih dokaza koje je iznelo Tužilaštvo

Svirepost

Glavni dokaz odnosi se upravo na veštačenje Komisije veštaka kojim se dokazuje svirepost ubistva pokojne Jelene Marjanović nanošenjem teških telesnih povreda i to dok je žrtva bila u svesnom stanju, a koje su rezultirale smrtnim ishodom.

Žrtvi je pričinjen bol i nepotrebna patnja koja prevazilazi patnje koje prate svako lišavanje života, dok izvršilac želi da je ubije na svirep način uživajući u tome, smatra tužilaštvo. Sudski veštak Zoran Stanković je na glavnom pretresu 5. juna 2020. godine, shodno svom višedecenijskom iskustvu, naveo da brojnost, intenzitet i lokalizacija povreda ukazuju da je povredilac imao jake emocije ljutnje, besa, mržnje ili osvete prema oštećenoj.

Telefon

Pre nego što je izvršio ovaj jeziv zločin, Zoran je u 16.38 časova svesno isključio svoj mobilni telefon i postao nedostupan daljem registrovanju baznih stanica mobilne telefonije. Nakon počinjenog svirepog ubistva, telefon je ponovo uključio u 17:04:28 časova i ponovo postao dostupan, odnosno bazne stanice su ga registrovale.

Na osnovu svih činjenica obrađenih i sadržanih u prostorno-vremenskom veštačenju i dopuni veštačenja, zatim izjašnjenja veštaka tokom suđenja, proizilazi da je Zoran Marjanović namerno isključio mobilni telefon po dolasku na nasip. Analiza baznih stanica i kretanja okrivljenog i pokojne Jelene Marjanović duž nasipa, pokazuje da je njihov susret oko 17.00 časova na otvorenom prostoru u zoni mesta kritičnog događaja bio neizbežan.

Dalje, samo mesto ponovnog uključenja telefona Zorana Marjanovića nalazilo se u bliskoj zoni mesta događaja oko 17:04 časova. Takođe, evidentno je da je Zoran Marjanović više puta pozivao telefonom pokojnu suprugu iz zone mesta ponovnog uključenja (mesto blisko mestu kritičnog događaja).

SMS koji je primio Zoran Marjanović, po uključenju telefona, i koji nije mogao izbeći, potvrđuje njegovu poziciju u zoni mesta ponovnog uključenja, odnosno kritičnog događaja.

Marjanović je nakon ponovnog uključenja telefona zvao brata iz zone mesta ponovnog uključenja pre nego što su kamere registrovale njegov prolazak prema kući Jahović, odnosno prema rampi Šljunkara.

Krv u autu

Sledeći dokaz kojim se vodi sud u postupku teškog ubistva jeste ponašanje okrivljenog Zorana Marjanovića pre i prosle izvršenog stravičnog zločina. Podsetimo, okrivljeni je, kako smatra tužilaštvo, iskoristio poverenje svoje supruge i namamio je da se spuste u podnožje nasipa, ka kanalu, dok je njihovo zajedničko dete, šestogodišnja Jana Marjanović ostala na nasipu.

On je tek kasnije, u 19:35 časova prijavio nestanak svoje supruge u Policijskoj upravi za grad Beograd UKP Osmo odeljenje. On je tada pokušao da prikrije svoje počinjeno krivično delo pa je po dolasku policijskih službenika učestvovao u potrazi za oštećenom simulirajući zabrinutost za njen nestanak.

Veštačenjem utvrđeno je da je pokušano uklanjanje tragova krvi Jelene Marjnović sa zadnjeg sedišta Zoranovog automobila marke „mercedes E320 CDI“. Radi se o kapljičastom tragu koji je na to mesto mogao dospeti ili neposrednim prskanjem iz rane ili odbačajem sa okrvavljenog predmeta, odnosno dela tela, kao što je npr. okrvavljena ruka.

Pomenuto veštačenje isključuje stav odbrane Marjanovića da se Jelena navodno povredila menjajući gumu na automobilu u neutvrđenom periodu, pa da je fotografisala povređenu ruku i poslala fotografiju okrivljenom, koji je sačuvao te fotografije.

Snimci sa kamera

Snimci na kamerama koje gledaju na nasip, oko 17:14 časova, pokazuju prolazak Zorana Marjanovića iz pravca mesta kritičnog događaja sa detetom u smeru rampe Šljunkara, što je u dobroj koleraciji sa mestom i vremenom ponovnog uključenja.

Veštačenjem je potvrđena moguća pozicija svedoka Milana Radića na Putu za Crvenku u visini mesta događaja, kako analizom baznih stanica, tako i analizom kamere sa kuće Jahović koja gleda na ulicu, a takođe i analizom snimaka iz autobusa GSP, u zoni nasipa oko 17 časova i praktično mogućnost da je mogao da vidi Zorana i Jelenu.-

Blato na pantalonama

Jedan od najvažnijih dokaza, pronađen tokom istrage ubistva, jeste blato na Marjanovićevim pantalonama čiji hemijski sastav odgovara onom u kom je pronađeno telo Jelene Marjanović. Veštačenje blata obavio je Nacionalni kriminalistički tehnički centar 4. septembra 2017, samo 10 dana pre nego što je Zoran uhapšen.

Odbrana traži oslobađanje

Odbrana optuženog tražila je da sud izrekne oslobađajuću presudu. Četiri advokata su u svojim završnim rečima osporavali navode tužilaštva i naglasili da ne postoji nijedan dokaz da je Marjanović usmrtio svoju suprugu.

Marjanović se tada izjasnio da se pridružuje završnim rečima svojih advokata i da nema šta da doda.

Izricanje presude zakazano je za 11 časova u Palati pravde. Na prvostepenu presudu imaće pravo da se žale i odbrana i tužilaštvo Apelacionom sudu u Beogradu, koji će doneti pravosnažnu presudu.

Optuženi Zoran Marjanović je na početku suđenja u novembru 2019. detaljno izneo svoju odbranu negirajući da je ubio svoju ženu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Utvrđeno je da je pevačica usmrćena sa osam udaraca u glavu nepoznatim predmetom, koji nije pronađen. U dokaznom postupku bilo je reči o tragovima krvi u automobilu optuženog, o blatu nađenom na njegovoj garderobi, a o značaju ovih tragova izjasniće se sud u obrazloženju presude.

Marjanoviću je sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge. On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

Izvor: Politika; Nova.rs

Zoran Marjanović imao zaštitu u policiji, zbog alibija prijavio nestanak supruge?!

52 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap