Magazin Vesti

Oglasila se Zora Dobričanin o slučaju silovanja: Istina je jedna, medijska hajka na štetu oštećenih i okrivljenih

Poznata advokatica Zora Dobričanin oglasila se o slučaju Lečić – Štajnfeld rečima da se krivično delo prijavljuje policiji, a ne na društvenim mrežama. Ona je rekla da se krivično delo prijavljuje odmah i da niko nema pravo da „bezbednost i pravnu sigurnost drugih građana podredi svojim emocijama”.

Dobričanin je protiv medijskog mešanja u ceo slučaj jer smatra da posledice toga mogu biti samo negativne, kako po žrtvu, tako i po osumnjičenog.

– Dokaze prikuplja tužilaštvo, potrebna obaveštenja policija po nalogu tuzilaštva i nakon toga se odlučuje o daljoj sudbini krivične prijave. Ne treba se zaletati… istina je samo jedna, a bilo kakvo prejudiciranje može negativno da utice na ishod postupka, što može biti na štetu okrivljenih i oštecenih – rekla je čuvena pravnica.

Protivnik je, kako ističe, suđenja u medijima „koja se često pretvaraju u medijski linč”.

– U slučaju Lečić-Štajnfeld, ne mogu da komentarišem dokaze koje nisam videla i čiju verodostojnost i kvalitet organi gonjenja nisu ocenili u smislu da li se uopšte mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, a ne znam ni da li još uvek postoji krivični postupak – izjavila je Dobričanin.

Dodaje da je od ogromne važnosti krivično delo prijaviti na vreme, odnosno neposredno nakon izvršenja.

– Svako neprijavljeno krivično delo ‘daje krila’ izvršiocu i to mu je podsticaj da nastavi sa vršenjem krivičnih dela, da bude uporniji pa i beskrupulozniji a kod naslilnih krivičnih dela to je motiv da bude brutalniji. Ni svedok ni žrtva nemaju pravo da ćute ni tren i to zbog drugih potencijalnih žrtava. Niko nema pravo da bezbednost i pravnu sigurnost drugih građana podredi svojim emocijama. A da bi neko bio otkriven, krivično delo mora da bude prijavljeno odmah, kad se dogodi, jer protokom vremena mnogi dokazi se uopšte ne mogu obezbediti a neki gube na kvalitetu i dokaznoj snazi samim tim – rekla je Zora Dobričanin.

Advokatica podseća pomahnitalu javnost da svaki okrivljeni ima pravo na pretpostavku nevinosti, bez obzira na to o kome se radi, izjavila je ona za Mondo.

– Izvršenje krivičnog dela se prijavljuje policiji i tužilastvu, a ne društvenim mrežama. I ne zaboravljajmo pretpostavku nevinosti i da je svako nevin dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom presudom. To je ‘sveto pravilo’ koje se mora poštovati pa ko god bio osumnjičeni, ko god bio oštećeni i koje god krivično delo bilo u pitanju – zaključila je Zora Dobričanin.

Bodin glas razuma: Ako je Lečić kriv maksimalna kazna, ali institucije, a ne javnost da donese presudu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

149 Shares
149 Shares
Share via
Copy link