flazini-radionica-2-ck13
Izvor: flickr
Radionice

Znate li šta su fanzini i želite li da ih pravite?

Kreativnu praktična radionicu fanzina realizovaće se od 4. do 6. decembra u Omladinskom centru CK13.

Učešće je besplatno, a materijal, veganska klopa i osveženje su obezbeđeni. Prijave možete slati do 2. decembra na mejl: [email protected], subject: za radionicu fanzina.
Uz prijavu treba napisti u slobodnom stilu i nekoliko rečenica o sebi – šta te zanima, čime se baviš, imaš li kakvu ideju šta da radiš sa ostatkom svog života?
Na radionici ćemo razgovarati o tome kako pristupamo pitanju koje nam se nameće kroz ceo život. Šta ćeš da radiš kad porasteš? Jesi li upao na faks? Kada ćeš naći posao? Kada ćeš se venčati? Planiraš li decu? Sve su to česta pitanja koja nam se postavljaju a ujedno nas na neki način uslovljavaju, ne ostavljajući nam prostora da zapravo odgovorimo izvan očekivanih društvenih uloga, pozicija i normi.
Ideja radionice je da uz zajednički rad u grupi, kroz kolaže, crteže, grafike, članke, pesme, parole i priče, damo lični i jedinstveni odgovor na ovo pitanje. Pored mentorskog usmerenjа učesnice i učesnici radionice imaće priliku da kroz međusobnu rаzmenu idejа, veština i znаnjа, dolaze do novih kreаcijа. Pored kreativnog rada pažnja će biti usmerena i ka samoj tehnici izrade fanzine. Pokazaćemo ograničenja fotokopir mašine, kako najbolje pripremiti fotografije, koji su sve načini povezivanja listova itd.

Radionica je inspirisana pitanjem “Kaži mi, ako imaš kakvu ideju, šta da radim sa ostatkom svog života?” koje je postavila aktivistkinja za ljudska prava Rachel Corrie, a posvećena je razvoju i jačanju nezavisne kulturne i aktivističke scene kroz otvoren, samoobrazovni i stvaralački proces razrade ovog pitanja u kreiranju fanzina.

Radionicu vodi Nikola Rajić, aktivista, kuvar i grafički dizajner.

Fanzin (eng. fanzine, srp. glasilo fanova; skrać. zin) je ručno rađena, neprofesionalna publikacija koju uređuju novinari-amateri, iz ljubavi i entuzijazma a ne zbog profita. Tokom hipi i pank pokreta, fanzini su bili štampani mediji andergraund scene a razlikuju se od mejnstrim časopisa jer ih pišu obični ljudi, najčešće ljubitelji nekog muzičkog, književnog ili filmskog žanra, a ne profesionalni novinari. Samizdat filozofija i uradi sam etika (Do It Yourself) nalažu da sve oko fanzina završimo sami, oslanjajući se na sopstvene snage i kreativnost. Izrada fanzina je manufakturnog tipa što, između ostalog, obuhvata i ručno sečenje papira i korica, kao i njihovo šivenje, a oslanja se i na minimalno korišćenje tehnologije (skeniranje, prelom i štampanje). Pored toga, svaki fanzin poseduje nešto unikatno, bila to boja papira, korica ili nekog unutrašnjeg detalja.
Urednici fanzina najčešće rade kao volonteri, a fanzini su ili besplatni ili njihova cena pokriva troškove štampe. Fanzini, po pravilu, sprovode otvorenu politiku autorskih prava, najčešće copyleft , i čitaoci se ohrabruju da umnožavaju i dalje distribuiraju fanzin.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

vip-rip.сс site-rip.info pornrips.cc